• Business

    Ξεχάστε τον χρυσό και τις μετοχές: Επενδύστε σε Lego!

    Lego


    Για τους περισσότερους από μας τα σφηνοτουβλάκια Lego είναι απλώς ένα παιχνίδι – ίσως για κάποιους και κάτι παραπάνω, γιατί τους θυμίζουν τα παιδικά τους χρόνια. Για κάποιους, όμως, τα Lego είναι πραγματικός θησαυρός, καλύτερα κι από χρυσάφι – κυριολεκτικά!

    Σκεφτείτε το εξής: Αν κάποιος επένδυσε το 2000 στον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο, κατά μέσο όρο έχει μία ετήσια απόδοση 4,1% στο αρχικό του κεφάλαιο μέχρι σήμερα, 15 χρόνια μετά. Αν προτίμησε να επενδύσει στον χρυσό, έχει σαφώς καλύτερη ετήσια απόδοση της τάξεως του 9,6%. Όμως κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τα Lego έχουν αυξήσει την αξία τους κατά… 12% ετησίως!

    Ναι, είναι αλήθεια: σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, κάποια σετ της Lego που αρχικά πωλούνταν στα παιχνιδάδικα έναντι 100 ευρώ, σήμερα αξίζουν χιλιάδες ευρώ, αρκεί να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σετ Café Corner, που κυκλοφόρησε στην αγορά το 2007, με 2.056 κομμάτια, και τότε κόστιζε περίπου 120 ευρώ, ενώ σήμερα η αξία του έχει εκτοξευθεί στα 2.840 ευρώ, έχει αυξηθεί δηλαδή κατά 2.230%!

    Cafe Corner

    Όπως εξηγεί ο Ed Maciorowski, ιδρυτής της επενδυτικής ιστοσελίδας BrickPicker.com, όλα τα σετ της Lego αποσύρονται κάποια στιγμή από την αγορά, και εκατοντάδες αποσύρονται κάθε χρόνο. «Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε με ένα σετ στο σπίτι του, μεγάλο ή μικρό, δεν έχει σημασία, μπορεί να έχει μία καλή επένδυση στα χέρια του αν είναι σε καλή κατάσταση», σημειώνει.

    Μεταξύ των σετ της Lego που σήμερα έχουν τη μεγαλύτερη αξία βρίσκονται πολλά με θέμα τη σειρά ταινιών Star Wars, με πιο ακριβό το Ultimate Collector’s Millennium Falcon, που από τα 463 ευρώ που κόστιζε όταν κυκλοφόρησε, το 2007, έχει φτάσει πλέον να αποτιμάται στα 3.650 ευρώ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η νέα ταινία της σειράς Star Wars θα ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τις τιμές των σετ αυτών.

    lego-millenium

    Πάντως, ο Laith Khalaf, αναλυτής της Hargreaves Lansdown, προειδοποιεί πως παρά τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία, οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν πως η αξία συλλεκτικών ειδών εν γένει τείνουν να είναι ευάλωτη στις εκάστοτε προσταγές της μόδας. «Δεν είναι καθόλου κακό να αγοράζει κανείς κάποια κομμάτια ως χόμπι, και μπορεί κανείς να βγάλει κάποια λεφτά, αλλά ως κύρια επένδυση για το μέλλον θα συνιστούσα πιο παραδοσιακές μετοχές και ομόλογα», επισημαίνει.

    Από την πλευρά του, ο Maciorowski υποστηρίζει πως οι επενδύσεις στα Lego δεν κινδυνεύουν να φτάσουν σε επίπεδα «φούσκας», και εξηγεί: «Αυτό ισχύει εν μέρει επειδή η Lego δεν προωθεί τη δευτερογενή αγορά, θέλει να πουλά κατευθείαν στους πελάτες». Ωστόσο, η εντυπωσιακή αύξηση των τιμών θα μπορούσε να σταματήσει αν η δανέζικη εταιρεία αποφάσιζε να βγάλει και πάλι στην αγορά προϊόντα που στο παρελθόν είχε αποσύρει, αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τον Maciorowski, η επίδραση στις τιμές θα ήταν προσωρινή.

    Βουρ στα Lego, λοιπόν!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ta-touristika-esoda-miononte-ke-kountoura-provali-tis-perioches-ipereonovia-dendra-elias/63274



    ΣΧΟΛΙΑ