• Business

    WSJ: Τα δεξαμενόπλοια της Shell δεν θα περνούν στο εξής από την Ερυθρά Θάλασσα

    • NewsRoom

    Ο CEO της Shell, Wael Sawan


    Τα δεξαμενόπλοια της πετρελαϊκής εταιρείας Shell δεν θα περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι νεωτέρας, γράφει σήμερα η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, λόγω της απειλής που υφίσταται από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο όμιλος έλαβε αυτή την απόφαση την περασμένη εβδομάδα, λόγω της απειλής για τα πληρώματα και του κινδύνου πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας στην περίπτωση κάποιο τάνκερ δεχτεί επίθεση.

    Εκπρόσωπος της Shell που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

    Από τα τέλη Νοεμβρίου, περίπου 30 πλοία έχουν δεχτεί επίθεση από τους Χούθι στην περιοχή, με τελευταίο επεισόδιο το σημερινό πλήγμα εναντίον ελληνόκτητου πλοίου ξηρού φορτίου. Τις τελευταίες ημέρες, οι Υεμενίτες αντάρτες, που στηρίζονται από το Ιράν, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι σχετίζονται με το Ισραήλ, αναγκάζοντας πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν την Ερυθρά και να επιλέγουν μακρύτερες διαδρομές, κάνοντας τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος μεταφοράς.

    Δύο πετρελαϊκές εταιρείες, οι BP και QatarEnergy, καθώς και ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk έχουν πάρει παρόμοιες αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, από το Νταβός όπου βρίσκεται, εκτίμησε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει επιπτώσεις στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). «Υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές αλλά (…) είναι λιγότερο αποτελεσματικές» απ’ αυτή που ακολουθείται σήμερα, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, είπε ο αλ Θάνι, η χώρα του οποίου είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς LNG παγκοσμίως.

    Εναλλακτικές διαδρομές, εάν κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση, αναζητά και ο ρωσικός όμιλος πετρελαιοφόρων Sovcomflot, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Η εταιρεία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη θαλάσσια οδό της Ερυθράς, όμως «λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην περιοχή είναι επί του παρόντος αδύνατον να προβλέψουμε» εάν τα τάνκερ της θα συνεχίσουν να περνούν από εκεί.

    «Η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αποτιμά τους κινδύνους. Εάν χρειαστεί, θα αναζητηθούν εναλλακτικές διαδρομές για τα πλοία», πρόσθεσε το πρακτορείο.

    Η Ρωσία καταδίκασε τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, τα οποία σύμφωνα με τη Μόσχα ισοδυναμούν με ανεύθυνο εγχείρημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει χάος σε όλη τη Μέση Ανατολή.

    Διαβάστε επίσης

    «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»: Δυνατότητα νέων αιτήσεων με την επαναδιάθεση πόρων ύψους 6,4 εκατ. ευρώ

    Νέο χτύπημα των ΗΠΑ στην Υεμένη: Στόχος αντιπλοϊκοί πύραυλοι των Χούθι

    Elon Musk: Nιώθω άβολα χωρίς το 25% της Tesla



    ΣΧΟΛΙΑ