• Business

    WSJ: Σχεδόν 2 δισ. δολάρια χρωστούν τουρκικές εταιρίες φυσικού αερίου στην Gazprom

    Η Ρωσία αρνείται ότι εκβίασε πολιτικά τη Μολδαβία για το φυσικό αέριο

    Gazprom


    Για μεγάλο χρέος τουρκικών εταιρειών έναντι της ρωσικής Gazprom κάνει λόγο σε δημοσίευμά της την Δευτέρα η Wall Street Journal.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει εφημερίδα, επτά τουρκικές εταιρίες χρωστούν στον κρατικό ενεργειακό γίγαντα σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την αποτυχία να εκπληρώσουν συμφωνίες με την εν λόγω εταιρεία.

    Το χρέος προέρχεται από την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου το 2019, και είναι αποτέλεσμα ξεχωριστών μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την Gazprom, μεταξύ 250 και 300 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

    Οι τουρκικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να αγοράσουν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι, αλλά το ρωσικό αέριο έγινε ακριβότερο για την τουρκική αγορά, όπου οι τιμές λιανικής κυμάνθηκαν μεταξύ 220 και 280 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

    Πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι οι τουρκικές εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Gazprom για να βρουν λύση.

    Το χρέος, αν και οφείλεται από ιδιωτικούς φορείς, αναμένεται να γίνει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές κρατικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν 600 εκατομμύρια δολάρια.

    Το ζήτημα του χρέους θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχύσει τις οικονομικές ανησυχίες της Τουρκίας, κάνοντας την εξαρτώμενη από την Ρωσία, διευρύνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα.

    Και οι δύο πλευρές τείνουν να διευρύνουν το διμερές εμπόριο τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αντίθετες πλευρές, σε δύο πολέμους, στη Συρία και τη Λιβύη.



    ΣΧΟΛΙΑ