• Business

    «Win-win» το κυοφορούμενο deal της Farallon με MIG και Πειραιώς

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    θανασης παπανικολαου

    O Αθανάσιος Παπανικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος Vivartia


    Δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητη η κυοφορούμενη συμφωνία ανάμεσα σε τρεις παίκτες: την MIG και την Πειραιώς με το αμερικάνικο fund Farallon, γνωστό στην ελληνική αγορά από την είσοδό του στην Euromedica, του έκπτωτου ιδιοκτήτη κ. Θ. Λιακουνάκου. Η μετοχή της MIG, πέραν του ότι κινείται σε νέα υψηλά έτους, σήμερα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο που ξεπερνάει το 15%.

    Σύμφωνα με τις ισχύουσες πληροφορίες, έχει ξεκινήσει ήδη εκ μέρους της Farallon χρηματοοικονομικός έλεγχος της ΜΙG, προκειμένου το αμερικανικό fund, με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και υπό διαχείριση κεφάλαια 22 δισ. δολαρίων, να αναχρηματοδοτήσει δάνεια της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών στην Fortress και την Πειραιώς, στην οποία συμμετέχει σε ποσοστό ανώτερο του 28%.

    Ο χρονικός ορίζοντας που έχει τεθεί για τον νομικό και οικονομικό έλεγχο της MIG από τους Αμερικανούς είναι ο ερχόμενος Οκτώβριος, διότι τότε λήγει το δάνειο ύψους 142,5 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει με το έτερο αμερικανικό fund Fortress (για λογαριασμό της θυγατρικής Attica Group, όπως αναφέρουν στο mononews.gr, τραπεζικές πηγές).

    Τον ίδιο μήνα λήγει ακόμα δάνειο που είχε χορηγηθεί στην MIG από την Πειραιώς, ύψους 86 εκατ. ευρώ.

    Εφόσον κλείσει το deal με την Farallon, η χρηματοοικονομική εικόνα της MIG θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει μειώσει την έκθεσή της με δανεισμό στην εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών, αφού θα έχει εισπράξει περί τα 300 εκατ. ευρώ (μαζί με τα 200 εκατ. ευρώ από την πώληση του Υγεία).

    Σημειωτέον ότι οι Αμερικανοί της Farallon, μέσω της συμμετοχής τους στην Euromedica, έχουν δείξει ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο υγείας στη χώρα μας.

    Τι απαντά η MIG

    Την ίδια ώρα πάντως η MIG δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ καλεί το κοινό να βασίζει τις επενδυτικές του επιλογές σε επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας.

    «Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, η «MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» («η Εταιρία») ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο διαχείρισης των εταιρικών υποθέσεων ευρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις για την αναδιάρθρωση ή/και αναχρηματοδότηση του εταιρικού δανεισμού, χωρίς όμως να έχει προκύψει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ανακοινώσιμη συμφωνία.

    Σύμφωνα με την πολιτική της δεν προτίθεται να προβαίνει σε σχολιασμό των ποικίλων πληροφοριών που βλέπουν καθημερινά το φως της
    δημοσιότητας.

    Η Εταιρία θα προβαίνει πάραυτα σε δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν γεγονότα ή καταστάσεις που εύλογα αναμένεται να ολοκληρωθούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η Εταιρία καλεί το επενδυτικό κοινό να βασίζει τις επενδυτικές του επιλογές μόνον σε επίσημες Ανακοινώσεις ή Δελτία Τύπου της Εταιρίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η MIG.



    ΣΧΟΛΙΑ