• Business

    Warren Buffett: Το “χρυσό” στοίχημα του επενδυτή στην Ιαπωνία

    • Bloomberg

    Warren Buffett


    Η επένδυση-έκπληξη του Warren Buffett στους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας αποδίδει καρπούς, καθώς οι εταιρείες αναμένουν ανάκαμψη κερδών καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ.

    Οι εμπορικές εταιρείες, γνωστές ως «sogo shosha» στην Ιαπωνία, αύξησαν τις εκτιμήσεις για τα καθαρά τους έσοδα μετά την ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων, από το αργό πετρέλαιο μέχρι το σιδηρομετάλλευμα.

    Ο Buffett προκάλεσε έκπληξη στις αγορές το 2020, όταν η επενδυτική του εταιρεία Berkshire Hathaway, ανακοίνωσε ότι αγόρασε μερίδια σε πέντε από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας, οι οποίες εκείνη την εποχή αντιμετώπιζαν μείωση κερδών καθώς η πανδημία περιόρισε τη ζήτηση για καύσιμα.

    Οι εταιρείες ήταν από τους μεγαλύτερους νικητές του ξέφρενου ράλι που σημείωσαν τα εμπορεύματα. Οι περιορισμοί της προσφοράς και οι γεωπολιτικές εντάσεις, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης, είχαν ως αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή άνοδο των τιμών στην ενέργεια, τα μέταλλα και τις καλλιέργειες.

    Shares of Japan's biggest trading firms have soared since August 2020

    Οι μετοχές της Marubeni εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά την Πέμπτη, αφού η εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος και ανακοίνωσε σχέδιο επαναγοράς τίτλων. Οι ομοειδείς εταιρίες Mitsubishi, Itochu και Mitsui & Co. ενίσχυσαν επίσης τις προβλέψεις τους, ενώ η Sumitomo Corp. θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της την Παρασκευή.

    «Αυτά είναι αρκετά εξωφρενικά στοιχεία», επισήμανε ο Masumi Kakinoki, διευθύνων σύμβουλος της Marubeni. «Τα αξιολογούμε με ηρεμία. Η προοπτική μπορεί να είναι αβέβαιη. Όλες οι άλλες εταιρείες επίσης δεν θέλουν να εξαρτώνται πολύ από τα εμπορεύματα».

    Οι εταιρείες αποτελούν κορυφαίους επενδυτές της Ιαπωνίας σε περιουσιακά στοιχεία ενέργειας και μετάλλων στο εξωτερικό και έχουν αναπτύξει εξελιγμένα γραφεία συναλλαγών για να επωφεληθούν από το περιφερειακό αρμπιτράζ των τιμών.

    Ο Warren Buffett, 91 ετών, είναι ο μόνος μεταξύ των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο του οποίου η καθαρή αξία της περιουσίας έχει αυξηθεί φέτος, σε ετήσια βάση.

    Οι μετοχές αξίας, που αποτελούν το θεμέλιο της επενδυτικής φιλοσοφίας του μεγαλοεπενδυτή και το επίκεντρο της στρατηγικής της Berkshire Hathaway, έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις των εταιρειών τεχνολογίας και του δείκτη S&P 500 από την αρχή του έτους.

    Σίγουρα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτές οι εμπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν να καταγράφουν εξαιρετικά κέρδη με βάση την πιο πρόσφατη παγκόσμια τάση. Οι τρέχουσες τιμές και η ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα δεν αντικατοπτρίζουν τις αναμενόμενες μακροπρόθεσμες τάσεις, προειδοποίησε ο Kakinoki της Marubeni στην ενημέρωση κερδών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ανακατατάξεις στη λίστα των δισεκατομμυριούχων: Ο Warren Buffett είναι και πάλι πλουσιότερος από τον Mark Zuckerberg



    ΣΧΟΛΙΑ