• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ανακατατάξεις στη λίστα των δισεκατομμυριούχων: Ο Warren Buffett είναι και πάλι πλουσιότερος από τον Mark Zuckerberg

    • Bloomberg

    Mark Zuckerberg και Warren Buffett


    Ο Warren Buffett είναι για άλλη μια φορά πλουσιότερος από τον Mark Zuckerberg, γεγονός που υπενθυμίζει την αξία της επενδυτικής του προσέγγισης.

    Η εξέλιξη αυτή είναι επίσης το αποτέλεσμα της απότομης πτώσης των μετοχών τεχνολογίας αυτή την εβδομάδα, που εξανέμισε περίπου 50 δισ. δολάρια από τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων της Silicon Valley.

    Η καθαρή περιουσία του Elon Musk, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, μειώθηκε κατά 25,8 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη, καταγράφοντας την τέταρτη πιο απότομη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Bloomberg Billionaires Index. Έχει χάσει 54 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

    Ο Zuckerberg, συνιδρυτής της Meta Platforms, είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 12%, ή 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

    Αντίθετα, η καθαρή περιουσία του Buffett έχει αυξηθεί κατά 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και ανήλθε στα 111,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα ξεπερνά τον Zuckerberg κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια και βρίσκεται στην 6η θέση του δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

    Οι μετοχές αξίας, το θεμέλιο της επενδυτικής φιλοσοφίας του Warren Buffett, στις οποίες εστιάζει και η εταιρεία του, Berkshire Hathaway, έχουν ξεπεράσει τις τεχνολογικές μετοχές και τον δείκτη S&P 500 από την αρχή του έτους, σημειώνοντας πτώση 4,2% σε σύγκριση με την πτώση 9,2% του S&P και 15% του κλάδου τεχνολογίας.

    Ο Buffett, 91 ετών, είναι ο μόνος άνθρωπος μεταξύ των 10 πλουσιότερων στον κόσμο, του οποίου η καθαρή περιουσία έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση. Οι μετοχές A της Berkshire Hathaway — που αποτελούν το 98% της περιουσίας του — έχουν κερδίσει 2,3% από την 1η Ιανουαρίου.

    Η επί σειρά ετών παρουσία του μεγαλοεπενδυτή μεταξύ των κορυφαίων θέσεων του δείκτη των δισεκατομμυριούχων είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν λάβουμε υπόψη το τεράστιο χρηματικό ποσό που έχει δωρίσει όλα αυτά τα χρόνια: μετοχές της Berkshire αξίας σχεδόν 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates από το 2006.

    Μόνο ο ίδιος ο Gates, που βρίσκεται σήμερα στο νούμερο 4 της κατάταξης, με καθαρή περιουσία 127 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει κάνει φιλανθρωπικά δώρα αυτής της κλίμακας.

    Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν συνολικά 635 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Ιανουαρίου, καθώς οι αγορές αντιδρούν στα αναμενόμενα αυστηρότερα μέτρα που θα εφαρμόσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Warren Buffett: Η Berkshire Hathaway ξαναχτυπά στην αγορά ομολόγων σε γιεν



    ΣΧΟΛΙΑ