• Business

    Warren Buffett: Η κίνηση έκπληξη του θρυλικού επενδυτή, αξίας 3,7 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Warren Buffett

    Warren Buffett


    Ο Warren Buffett μείωσε τη συμμετοχή του στην Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) λίγους μήνες μετά την απόκτηση σημαντικού μεριδίου σε αυτήν, μία ασυνήθιστα γρήγορη κίνηση για τον θρυλικό επενδυτή.

    Συγκεκριμένα, η Berkshire Hathaway του Buffett μείωσε κατά 86% τα ADR της TSMC που κατείχε, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του χρηματιστηρίου. Υποθέτοντας ότι τα πούλησε στη μέση τιμή της συγκεκριμένη περιόδου, θα πρέπει να εξασφάλισε από τη ρευστοποίηση 3,7 δισ. δολάρια.

    Οι μετοχές του μεγαλύτερου χυτηρίου τσιπ στον κόσμο υποχώρησαν έως και 4% στην Ταϊπέι μετά την είδηση, εν μέσω απωλειών στο σύνολο της αγοράς.

    Η TSMC είχε εκτιναχθεί τον Νοέμβριο όταν έγινε γνωστό ότι ο Buffett είχε αποκτήσει μερίδιο αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εξακολουθεί να σημειώνει κέρδη άνω του 40% από το χαμηλό του Οκτωβρίου.

    «Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Berkshire μείωσε τόσο πολύ τη συμμετοχή της σε μόλις ένα τρίμηνο, κάτι που διαφέρει από την προηγούμενη πρακτική της για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την συνεχή προσθήκη μετοχών», δήλωσε ο Tony Huang, αντιπρόεδρος της Taishin Securities Investment Advisory Co.

    TSMC Shares Have Rebounded With Global Chip Stocks
    Οι μετοχές της TSMC ανέκαμψαν μαζί με τις διεθνείς μετοχές εταιρειών παραγωγής τσιπ

    Η βιομηχανία τσιπ βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αναταραχές του εφοδιασμού που προκάλεσε o covid στην Κίνα και την συρρίκνωση της ζήτησης για ηλεκτρονικές συσκευές εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο η TSMC μείωσε τον στόχο δαπανών της κατά περίπου 10% το 2022 σε περίπου 36 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε νέους περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας σε κρίσιμες τεχνολογίες.

    Τα οικονομικά της βιομηχανίας αλλάζουν επίσης. Εν μέσω πολιτικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας, οι κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον, το Τόκιο και τις Βρυξέλλες πιέζουν την TSMC να συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής. Αυτό απειλεί να αυξήσει το κόστος της.

    Στα τέλη του περασμένου έτους φάνηκε να είναι μια καλή στιγμή για αγορά μετοχών της TSMC. Η αναλογία της μελλοντικής τιμής προς κέρδη έφτασε στις 10,3 φορές τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο από το 2015, πριν ανακάμψει σε σχεδόν 14 φορές τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Οι μετοχές της ταϊβανέζικης κατασκευάστριας τσιπ είχαν σημειώσει ράλι εν μέσω της ανόδου των παγκόσμιων μετοχών τσιπ.  Αύξησε τα κέρδη τον περασμένο μήνα, ακόμη και αφού ανακοίνωσε σχέδια για περαιτέρω μείωση των δαπανών και σηματοδότησε την πρώτη τριμηνιαία πτώση των εσόδων της σε τέσσερα χρόνια.

    Ενώ η μετοχή πιθανότατα θα υποφέρει βραχυπρόθεσμα λόγω της είδησης για τις πωλήσεις του Buffett, η μακροπρόθεσμη προοπτική της TSMC εξακολουθεί να είναι θετική, σύμφωνα με τον Huang της Taishin Securities.

    «Πολλοί διεθνείς επενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν τις μετοχές της με τα θεμελιώδη μεγέθη της να βελτιώνονται, συμπεριλαμβανομένου του ηγετικού της ρόλου στην προηγμένη τεχνολογία», είπε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Warren Buffett: Οι καλύτερες μετοχές του μεγαλοεπενδυτή για το 2023

    Warren Buffett: Νέο στοίχημα 5 δισ. δολαρίων από τον θρυλικό επενδυτή



    ΣΧΟΛΙΑ