• Business

    Wallenbergs: Η άγνωστη δυναστεία της Σουηδίας με αξία που ξεπερνάει τα € 250 δισ.

    H οικογένεια Wallenberg


    Η περίπτωση των Wallenbergs, μίας εκ των κορυφαίων δυναστειών της Ευρώπης, δεν θυμίζει σε τίποτα άλλες περιπτώσεις δισεκατομμυριούχων γόνων.

    «Κάθονται» πάνω σε 250 δις. ευρώ χάρη στις συμμετοχές των 20 οικογενειακών ιδρυμάτων τους σε δεκάδες εταιρείες, όμως οι ίδιοι δεν έχουν δικό τους μερίδιο. Δεν βρίσκονται σε καμία διεθνή ή εθνική κατάταξη για δισεκατομμυριούχους και χαριτολογώντας αναφέρουν σε συνεντεύξεις τους ότι πρέπει να βγάζουν καθημερινά τα προς το ζην τους.

    Μία «σουηδική» προσέγγιση

    Με την ιταλική δυναστεία των Ανιέλι να απασχολεί την επικαιρότητα περισσότερο για τις δικαστικές διαμάχες της που αφορούν το μοίρασμα της περιουσίας τους παρά τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και τη γερμανική δυναστεία των Quantds της BMW να μετράει αποκαλύψεις για το βρώμικο παρελθόν της, οι Σουηδοί Wallenbergs μένουν μακριά από σκάνδαλα, οικογενειακούς διαξιφισμούς και προκλητικές δαπάνες.

    Τα οικογενειακά ιδρύματα έχουν ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο συμμετοχών από τον Nasdaq και την AstraZeneca μέχρι την ΑΒΒ και την Ericsson. Και παραμένουν δραστήριοι και ανοιχτοί στις νέες τάσεις, μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Jacob Wallenberg, πρόεδρος της Investor και ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τον αδελφό του Peter και τον ξάδελφό του Marcus, επιμένει στην μακροπρόθεσμη προοπτική των επενδύσεών τους.

    Και το μοντέλο που έχουν ακολουθήσει έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς. Χτίζουν στη σκιά την περιουσία τους, μένουν μακριά από τους δείκτες των δισεκατομμυριούχων κι έχουν βρει την «χρυσή» τομή για να μη μπλέκουν σε οικογενειακούς καβγάδες.

    «Ειλικρινά, ορισμένες από τις άλλες οικογενειακές εταιρείες δεν μπορούν να καταλάβουν. Λένε γιατί το κάνετε αυτό; Δεν έχετε κανένα μερίδιο στο παιχνίδι;», είχε αναφέρει ο Marcus Wallenberg σε συνέντευξή του στους FT.

    Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο όμως, αυτά τα 20 οικογενειακά ιδρύματα είναι που έχουν απαλλάξει τους Wallenbergs από τους τσακωμούς, ειδικά σε μία αυτοκρατορία που μετράει ήδη πέντε γενιές.

    Ένας ακόμα λόγος είναι η στενή σχέση των τριών ανδρών από μικρή ηλικία. Απαλλαγμένοι από έριδες για τον προσωπικό τους πλούτο, οι τρεις άνδρες συμμετέχουν ενεργά σε διοικητικές αποφάσεις και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται.

    Το «κλειστό κύκλωμα» ιδρυμάτων που έχουν δημιουργήσει κατέχει μερίδια σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Παράλληλα με τις συμμετοχές τους, τα τρία αδέρφια έριξαν πολλά λεφτά στην έρευνα των σουηδικών εταιρειών στις οποίες κατείχαν μερίδιο και «επιβραβεύτηκαν» με παχυλές επιχορηγήσεις από την Σουηδία.

    «Οι Wallenbergs είναι μια από τις σημαντικότερες οικογένειες του επιχειρηματικού κόσμου, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κλάδος στον οποίο να μην ενδιαφέρονται», είχε σχολιάσει γι’ αυτούς ένας Γερμανός διευθύνων σύμβουλος που τους γνωρίζει καλά.

    Μία ιστορία που μετράει 167 χρόνια

    Η επιχειρηματική δυναστεία των Wallenbergs ξεκίνησε το 1856, όταν ο André Wallenberg, πρώην αξιωματικός του ναυτικού, ίδρυσε την Stockholms Enskilda Bank, η οποία εξελίχθηκε στη συνέχεια στην σημερινή SEB.

    Αν και είναι μια οικογένεια που σταθερά επέλεγε να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά δημοσιεύματα.

    Ένα από τα πιο πρόσφατα ήταν η αυτοκτονία του πατέρα του Marcus, μια τραγωδία που συγκλόνισε τη δυναστεία.

    Για δεκαετίες τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με τον Raul Wallenberg, ο οποίος ήταν ένας Σουηδός διπλωμάτης που έσωσε δεκάδες χιλιάδες Ούγγρους εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

    Η ιστορία του θανάτου του σε μία σοβιετική φυλακή παραμένει μυστήριο εδώ και χρόνια καθώς ο επικρατέστερος μύθος ήταν ότι σκοτώθηκε από πράκτορες της KGB. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η αποκάλυψη παλιών ημερολογίων ενός πρώην επικεφαλής της ρωσικής μυστικής αστυνομίας απασχόλησαν τα διεθνή μέσα, τα οποία αναζητούσαν τον αυτουργό της δολοφονίας του, με τα δημοσιεύματα να καταλήγουν στον Ιωσήφ Στάλιν.

    Τα νέα βήματα και οι αποφάσεις- σταθμοί

    Οι Wallenbergs τα τελευταία χρόνια επενδύουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην πράσινη ενέργεια. Ο Marcus πριν ένα μήνα βρέθηκε στον Καναδά με «παρέα» μια σειρά από σουηδικές επιχειρήσεις για να συζητήσει για τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση.

    «Πιστεύω ότι η πράσινη αγορά είναι μια καλή επιλογή και θέλουμε να έχουμε το πλεονέκτημα. Και ίσως ο κόσμος να μην το βλέπει σήμερα, αλλά νομίζω ότι θα το δούμε τα επόμενα χρόνια», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του

    Οι αποφάσεις της οικογένειες, η οποία προχωράει συνήθως σε επενδύσεις με διάρκεια δεκαετιών είναι ελάχιστες στο πέρασμα των χρόνων, αλλά πάντα βρίσκονται στο επίκεντρο της σουηδικής αλλά και της ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Δύο από αυτές ήταν η πώληση της εταιρείας κατασκευής φορτηγών Scania και την έγκριση της συγχώνευσης το 1999 που οδήγησε στην δημιουργία της AstraZeneca.

    Διαβάστε επίσης:

    AUSTRIACARD: Αύξηση 33,2% στα καθαρά κέρδη 9μήνου – Στα 36,5 εκατ. τα EBITDA

    Τι συμβαίνει με τη Motor Oil και το ρωσικό πετρέλαιο – Δημοσίευμα της Washington Post

    1923: Το γεύμα στη Συνθήκη της Λωζάννης κοστίζει με σημερινές τιμές 750 ευρώ το άτομο!



    ΣΧΟΛΙΑ