• Business

    «Βρέχει» μετρητά για τον Καρέλια: Στα €415,37 εκατ. το ταμείο, σε ιστορικά υψηλά η μετοχή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βικτωρία Καρέλια, ο Ανδρέας και ο Στάθης Καρέλιας

    Από αριστερά: Βικτωρία Καρέλια, Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας


    Σχεδόν 10 εκατ. ευρώ αύξηση εμφανίζει το ταμείο της Καρέλιας, της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, από τρίμηνο σε τρίμηνο και συγκεκριμένα από το τέλος Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η μετοχή, παρά τη χαμηλή της διασπορά, διαπραγματεύεται πολύ κοντά σε ιστορικά υψηλά στα 326 ευρώ (332 ευρώ το υψηλό).

    Τα ταμειακά διαθέσιμα της Καρέλιας σε ενοποιημένη βάση διαμορφώνονται στα 390 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να αφαιρεθούν όμως 45,5 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε καταθέσεις που έχουν δεσμευτεί για την παροχή εγγυήσεων σε τράπεζα.

    Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση του 9μήνου, η οποία πέρασε στα… ψιλά από την αγορά, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αυτά, μετά από αίτηση, αντικαθιστώντας τις ενεχυριασμένες αυτές καταθέσεις, με ενεχυρίαση άλλων χρηματοοικονομικών μέσων. Πλέον διαμορφώνονται στα 344,52 εκατ. ευρώ από… 245,622 εκατ. ευρώ στις 31.12.2019! Δηλαδή σε εννέα μήνες τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ!

    Στα 344 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να προστεθούν 70,838 εκατ. ευρώ που αποτελούν τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα, τραπεζικά ομόλογα, εταιρικά, μετοχές σε εισηγμένες, αμοιβαία κεφάλαια και market certificates το συνολικό ποσό εκτινάσσεται στα 415,358 εκατ. ευρώ!

    Στο εννεάμηνο δε, παρατηρείται μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου σε μετοχές εισηγμένων και αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 86,4 εκατ. ευρώ.

    Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αντικατοπτρίζεται σε μετρητά σχεδόν η μισή κεφαλαιοποίηση της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, η οποία με βάση το χθεσινό κλείσιμο ανέρχεται στα 899,760 εκατ. ευρώ!

    Η καθαρή κερδοφορία μπορεί να εμφανίζεται μειωμένη, αλλά παραμένει ισχυρή, στα 45,5 εκατ. ευρώ από περίπου 50,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό 9μηνο.  Ο δε κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 121,9 εκατ. ευρώ από 114,9 εκατ. ευρώ.

    Στην οικονομική έκθεση τονίζεται από τη διοίκηση «σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ότι διαπιστώνει κανείς την αξιοζήλευτη αντοχή του ομίλου μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες για την παγκόσμια αγορά». Και όχι μόνο, αλλά εξηγώντας τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα τονίζεται πως «αναμφίβολα η διατήρηση των υψηλών μας ταμειακών διαθεσίμων, η οποία μας θωρακίζει απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική δυσκολία, ιδιαίτερα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας, αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα, ενώ οι ελάχιστες επενδυτικές επιλογές που υφίστανται σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, πρέπει να προσφέρουν, συν τοις άλλοις και αυξημένη ευελιξία».



    ΣΧΟΛΙΑ