• Business

    Η Βουλγαρία “πληγώνει” την Ελληνική οικονομία – Ξενιτεύτηκαν 17.000 επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια


    Τεράστια είναι η απώλεια για τα φορολογικά έσοδα από τη συνεχή “αιμορραγία” των ελληνικών επιχειρήσεων, που συνεχίζουν να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία. Μέχρι σήμερα, στη Βουλγαρία, υπολογίζεται πως έχουν μεταφέρει την έδρα τους 17.000 Ελληνικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που το 2010 ήταν μόλις 2.000.

    Κύριος λόγος για την “μετανάστευση” των Ελλήνων επιχειρηματιών προς το γειτονικό κράτος είναι ασφαλώς η υψηλή φορολογία που επιβλήθηκε στα χρόνια τις κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, η Βουλγαρία έχει χαμηλό συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις, της τάξης του 10%.

    Σύμφωνα με το Reuters, το 2016 μετακόμισαν στη Βουλγαρία  3.600 επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι είχαν μεταφέρει εκεί την έδρα τους 3.262.

    Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, οι επιχειρήσεις των Ελλήνων στη Βουλγαρία πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 53.000 εργαζόμενους.

    Αυτό που απασχολεί κυρίως τις Ελληνικές Αρχές αυτή τη στιγμή είναι το ερώτημα πόσες από αυτές έχουν μεταφέρει απλά τη φορολογική τους έδρα στη γειτονική χώρα, διατηρώντας τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και πόσες  έχουν μεταφέρει το σύνολο των δραστηριοτήτων τους εκεί. Και αυτό καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις που έχουν τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, με τη διεύθυνση και τις γενικές συνελεύσεις να γίνονται εδώ, θα πρέπει να φορολογούνται από τις ελληνικές Αρχές.

    Αυτό άλλωστε έχει συμφωνηθεί και με διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχει διπλή φορολόγηση.

    Τώρα η ελληνική κυβέρνηση ζητάει τη συνεργασία της Βουλγαρίας για να διαπιστώσει ποιες από τις 17.000 επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει μόνο την έδρα και ποιες το σύνολο των δραστηριοτήτων.

    Μάλιστα, σχετικοί έλεγχοι ξεκίνησαν εδώ και λίγες εβδομάδες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Οι έλεγχοι αφορούν ελληνικές εταιρείες που δήλωσαν μεταφορά της έδρας τους σε Βουλγαρία και Κύπρο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι τράπεζες θα σας διαγράψουν 4 δισ δάνεια. Δείτε πώς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μνημόνιο: «Σβήνουν» οι συνταξιούχοι, τελειώνει το ΕΚΑΣ – Μειώσεις χωρίς όριο το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Το μανιφέστο του Νίκου Καραμούζη. Γιατί ο τραπεζίτης αποφάσισε τώρα να μιλήσει περί κατεστημένων



    ΣΧΟΛΙΑ