• Business

    Βόμβα Γιώργου Πιτσιλή: Ζητά πρόσβαση στα δεδομένα των παικτών διαδικτυακού τζόγου για ξέπλυμα χρήματος

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ


    Μια …βόμβα έριξε χθες στο Συνέδριο 2nd Greek Online Gaming Day, που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Παιγνίων, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, αφού, στη σύντομη ομιλία του, έθεσε θέμα πρόσβασης στα δεδομένα των παικτών, με τη συνεργασία των εταιρειών, όπως ήδη γίνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

    Ειδικότερα, ο κ. Πιτσιλής είπε: “Όπως έγινε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή με συμφωνίες με πλατφόρμες όπως η Airbnb για την παροχή στοιχείων, πρέπει να γίνουν αντίστοιχες συμφωνίες για παροχή στοιχείων από τις στοιχηματικές.

    Να βρούμε ένα κοινό τρόπο, ώστε να συλλέγονται τα στοιχεία που χρειάζονται σε ένα πλαίσιο  easy to comply, hard to avoid.

    Κομβική είναι, τόνισε, η σημασία του δημοσίου διαλόγου με τον ιδιωτικό τομέα για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο καλό και για τις επιχειρήσεις και για το κοινωνικό σύνολο”.

    Σημειώνεται ότι, στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι ιδιοκτήτες ακινήτων- πελάτες των Airbnb, το Booking δηλώνουν τα έσοδά τους.

    Ακολούθως η ΑΑΔΕ μπορεί να ελέγξει την ορθότητα των δηλώσεων  καθώς έχουν προηγηθεί συμφωνίες της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες  που της δίνουν πρόσβαση, μέσω του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου στη δραστηριότητα των πελατών τους.

    Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες,  είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση με τον ίδιο τρόπο στην παικτική δραστηριότητα των πελατών των στοιχηματικών εταιρειών, ώστε να εντοπίζει ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος ή φοροαποφυγή.

    Όπως διευκρίνισαν το mononews.gr πηγές, η στόχευση αυτής της πρότασης, δεν είναι τα έσοδα και κέρδη των νόμιμων εταιρειών διαδικτύου τα οποία πλέον, μετά τη μόνιμη αδειοδότησή τους στην Ελλάδα, δηλώνονται και παρακολουθούνται από την Επιτροπή Παιγνίων.

    Αλλά η συνεργασία με την Επιτροπή Παιγνίων για την ανάπτυξη μιας διαλειτουργικότητας,  από την οποία τα στοιχεία αυτά θα είναι προσβάσιμα στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ώστε να μπορούν να γίνονται ad hoc έλεγχοι, αξιοποιώντας τα δεδομένα των παικτών που υπάρχουν στους servers της Επιτροπής.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση μεταξύ της Επιτροπής Παιγνίων και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για να διερευνηθεί πώς μπορεί να γίνει η ανάπτυξη της νέας πλατφόρμας παροχής δεδομένων.

    Τι στοιχεία διαθέτει η ΕΕΕΠ

    Οι 15 αδειοδοτημένες εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού με βάση το καθεστώς των αδειών που έχουν λάβει  δίνουν στην ΕΕΕΠ τη δυνατότητα για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο τόσο των εσόδων τους, όσο και όλων των κινήσεων που πραγματοποιούνται.

    Αυτό έχει επιτευχθεί με τη διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων των εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα με τον Πληροφοριακό Σύστημα και τους servers της Επιτροπής, αλλά και με τη διατήρηση των δεδομένων σε ψηφιακό περιβάλλον.

    Σημειώνεται ότι οι πελάτες των αδειοδοτημένων παρόχων, κάνουν υποχρεωτικά ταυτοποίηση στοιχείων κατά την εγγραφή τους.

    H ΕΕΕΠ διαθέτει servers για κεντρική αποθήκευση Δεδομένων και Πληροφοριακό Σύστημα Αναφορών που είναι σε ήδη σε λειτουργία. Έτσι  αντλεί τα δεδομένα ώστε να πραγματοποιεί ελέγχους τόσο για τα έσοδα και τα κέρδη και να λαμβάνει στοιχεία για τη συμπεριφορά των παικτών ώστε να μπορεί να παρέμβει σε περιπτώσεις εθισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ