ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα τελευταία στοιχεία από τους συνεχείς ελέγχους, που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, σχετικά με τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων εστίασης κατά την παράδοση παραγγελιών, που γίνονται μέσω πλατφόρμες delivery, προβλημάτισαν ιδιαίτερα τον Διοικητή της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή.
Για τον σκοπό αυτό, προσκάλεσε υψηλόβαθμα στελέχη από αυτές τις πλατφόρμες, όπως E-food, Wolt και Βox, ώστε να τους ενημερώσει για το πώς μπορεί να γίνει πιο στενή η συνεργασία των δύο πλευρών.
Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η παροχή στοιχείων από τις πλατφόρμες προς την ΑΑΔΕ σε τριμηνιαία βάση. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν το σύνολο των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις Horeca μέσω από τις πλατφόρμες.
Με αυτόν τον τρόπο, θα πραγματοποιούνται συχνότερα και τακτικά – και όχι κατά περίπτωση – διασταυρώσεις μεταξύ των πραγματικών και των δηλωθεισών συναλλαγών, που πραγματοποιούν τα καταστήματα εστίασης μέσω των πλατφορμών, ώστε να διαπιστώνεται αν και πότε κόβουν αποδείξεις.
Επίσης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες να αναπτύξουν άμεσα πολιτικές ενημέρωσης των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζονται, για την υποχρέωσή τους να εκδίδουν και να συνοδεύουν τις παραγγελίες με τα νόμιμα παραστατικά (αποδείξεις και όχι δελτία παραγγελίας).
Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, στην ουσία, εφαρμόζει και εδώ το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας και παροχής στοιχείων από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού (Booking, Airbnb, Vrbo), ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.
Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, αναμένεται σύντομα το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τριμηνιαία χορήγηση στοιχείων από τις πλατφόρμες delivery.
Τέλος σημειώνεται ότι, στη διετία της πανδημίας, 2020 και 2021, πραγματοποιήθηκαν πιλοτικά 34 εκτεταμένοι έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν συνολικά 846.536 μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων, μέσω πλατφορμών, που αντιστοιχούν σε καθαρή αποκρυβείσα ύλη 5,7 εκ. ευρώ και μη αποδοθέντα ΦΠΑ, 1,3 εκ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φαραντούρης για ένταξη στο ΠΑΣΟΚ: Δεν ήταν συγκυριακή επιλογή αλλά προϊόν μακράς συνεργασίας και κοινών πολιτικών προσεγγίσεων
- Το «Rebrain Greece» στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου – Κεραμέως: Η Ελλάδα του 2026 προσφέρει σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες
- Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα έχει ήδη απορροφήσει 24,6 δισ. ευρώ, 68,5% του συνολικού προϋπολογισμού
- Μητσοτάκης: Mπαίνει τέλος στα «ψιλά γράμματα» και σε παράτυπες πρακτικές στα δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.