• Business

    Voltalia Greece: Διπλάσια έσοδα το 2022- Σχέδια για 1GW σε φωτοβολταϊκά

    Alexis Goybet, Διευθυντής Ελλάδας Voltalia

    Alexis Goybet, Διευθυντής Ελλάδας Voltalia


    Κύκλο εργασιών πάνω από 16 εκατ. ευρώ αναμένει για το 2022 η Voltalia Greece, από 8 εκατ. ευρώ το 2021, καθώς φέτος τέθηκαν σε λειτουργία έργα της εταιρείας ισχύος 12 MW ενώ είχε μεγάλη ανάπτυξη και η δραστηριότητά της στις υπηρεσίες κατασκευής και συντήρησης έργων τρίτων.

    Σημειώνεται ότι το 60% των εσόδων της το 2021 προήλθε από τις υπηρεσίες σε τρίτους για την κατασκευή και συντήρηση των έργων τους, δραστηριότητα η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη το 2022.

    Στα σχέδια της εταιρείας είναι να αναπτύξει στην Ελλάδα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων 1 GW το οποίο  έχει λάβει άδειες παραγωγού και αναμένει όρους σύνδεσης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες μιλώντας σε παρουσίαση της εταιρείας ο Εμπορικός Διευθυντής  Laurent Pebet, στις λίστες προτεραιοποίησης έχουν  συμπεριληφθεί κάποια από τα έργα του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και εκτιμά ότι τα 500 MW θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια.

    Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες δραστηριοποίησης της Voltalia το 2007. Σήμερα, η Voltalia Greece αναπτύσσεται ραγδαία, τόσο ως ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας με δικό της χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπό ανάπτυξη, όσο και ως πάροχος υπηρεσιών EPC και O&M καθώς και ως διανομέας εξοπλισμού σε τρίτους. Επικεφαλής στην ελληνική εταιρεία είναι ο Alexis Goybet από τον Ιούλιο του 2022.

    Voltalia: Συνολικά 2,6 GW ΑΠΕ σε 24 χώρες

    Σημειώνεται ότι πρόσφατα, η γαλλική  Voltalia  που κατασκευάζει και λειτουργεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές για λογαριασμό των πελατών της μέσω της θυγατρικής της Helexia, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αυξήσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2027. Όπως ανέφερε, στοχεύει να έχει περισσότερα από 5 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή και να λειτουργεί περισσότερα από 8 GW για λογαριασμό πελατών, μέχρι το τέλος του 2027 και EBITDA ύψους 475 εκατομμυρίων ευρώ περίπου το 2027. Σήμερα η Voltalia διαθέτει σε λειτουργία συνολικά 2,6 GW ΑΠΕ σε 24 χώρες.
    Η Voltalia θα εξετάσει τις   επιλογές της για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της, που υπολογίζονται μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ, για να υποστηρίξει τα σχέδιά της  για το 2027.

    Εκτός από τη χρηματοδότηση έργων του, ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο να αντλήσει χρηματοδότηση πουλώντας επιλεκτικά μετοχές μειοψηφίας σε εταίρους σε ορισμένα από τα έργα του ή να δημιουργήσει χρηματοδότηση κεφαλαίου. Προκειμένου να υλοποιήσει το πλάνο ανάπτυξής της για το 2027, η Voltalia θα αξιοποιήσει το χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη έργων της, συνολικού ύψους 13,6 GW.

    Ο Sébastien Clerc, Διευθύνων Σύμβουλος της Voltalia,  είχε δηλώσει σχετικά : “Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιταχύνεται. Εκτός από βασικό στοιχείο για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν γίνει επίσης η φθηνότερη μορφή ενέργειας, ενώ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας των χώρες.”

     



    ΣΧΟΛΙΑ