• Business

    Vodafone: Κοντά στην πώληση του 50% των δραστηριοτήτων της στην Ισπανία στη Zegona

    Margherita Della Valle, Διευθύνουσα Σύμβουλος Vodafone (Πηγή: vodafone.com)

    Margherita Della Valle, Διευθύνουσα Σύμβουλος Vodafone (Πηγή: vodafone.com)


    Η Vodafone Group Plc βρίσκεται κοντά στην πώληση μεριδίου τουλάχιστον 50% από τις ισπανικές δραστηριότητές της στη Zegona Communications Plc, σε μια συμφωνία που αποτιμά το περιουσιακό στοιχείο του βρετανικού ομίλου στην Ισπανία σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Οι εταιρείες ολοκληρώνουν τις λεπτομέρειες της συναλλαγής, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες, αναφέρει το Bloomberg.

    Η Zegona με έδρα το Λονδίνο, ένα όχημα εξαγοράς, φαίνεται πως επικράτησε έναντι άλλων ενδιαφερόμενων, συμπεριλαμβανομένης της RRJ Capital.

    Ενώ οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να καταρρεύσουν.

    Η Vodafone δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο. Εκπρόσωπος της Zegona επανέλαβε τις λεπτομέρειες μιας δήλωσης στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν η εταιρεία επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τη Vodafone και είπε ότι συζητούσε τη χρηματοδότηση με τις τράπεζές της.

    Η Vodafone με έδρα το Newbury της Αγγλίας προσπαθεί να κάνει μια συμφωνία στην Ισπανία για περισσότερο από ένα χρόνο.  Ο όμιλος συνεργάζεται με έναν σύμβουλο και αξιολογεί επιλογές για την ισπανική επιχείρηση, ανέφερε το Bloomberg News τον Ιούλιο.

    Ο Warburg Pincus ήταν μεταξύ εκείνων που σκέφτηκαν να υποβάλουν προσφορά, ενώ η Apollo Global Management Inc. έχει επίσης δείξει αρχικό ενδιαφέρον, ανέφεραν προηγουμένως άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Τον Σεπτέμβριο, η Vodafone είπε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Zegona για μια πιθανή συμφωνία για την ισπανική μονάδα. Μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της RRJ Capital, της εταιρείας εξαγοράς που διευθύνεται από τον πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, Richard Ong, εξέταζε επίσης μια προσφορά για τα περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε το Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα.

    Η αγορά τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας, ήδη μια από τις πιο ανταγωνιστικές της Ευρώπης, αναμένεται να υποστεί βαθύ μετασχηματισμό τους επόμενους μήνες. Η Orange και η Masmovil Ibercom αναμένουν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για να συγχωνευθούν σε μια συμφωνία που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό φορέα της Ισπανίας, μπροστά από την Telefonica.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επιβάλει αυστηρούς όρους για τη συγχώνευση, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στην υποχρέωση της Orange και της Masmovil να πουλήσουν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία σε έναν μικρότερο ανταγωνιστή. Η απόφαση θα ληφθεί ως ένδειξη της προθυμίας της Επιτροπής να επιτρέψει την ενοποίηση στον τομέα.

    Η Zegona, η οποία παραδέχεται ότι έχει στρατηγική «αγοράς-διόρθωσης-πώλησης», έχει ήδη διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενοποίηση του κλάδου στην Ισπανία. Ιδρύθηκε το 2015 και διευθύνεται από το πρώην στέλεχος της Virgin Media, Eamonn O’Hare. Η εταιρεία αγόρασε και πούλησε την ισπανική Euskaltel στη Masmovil Ibercom, μια συμφωνία που μείωσε την αγορά από πέντε παίκτες σε τέσσερις.

    Διαβάστε επίσης

    Stellantis: Κοντά σε πρωταρχική συμφωνία με την ένωση των εργαζομένων για τη λήξη της απεργίας

    Elon Musk: Το Starlink θα παρέχει τηλεπικοινωνιακή σύνδεση στη Γάζα

    DBRS: Διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ιταλίας



    ΣΧΟΛΙΑ