• Οικονομία

    DBRS: Διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ιταλίας

    • NewsRoom
    Τζώρτζια Μελόνι, Ιταλίδα πρωθυπουργός

    Τζώρτζια Μελόνι, Ιταλίδα πρωθυπουργός


    Αμετάβλητη στο BBB High διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar, με σταθερές προοπτικές, μια είδηση που χαροποίησε την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

    Σύμφωνα με την DBRS, η Ιταλία επωφελείται από τη θέση της εντός της ΕΕ και την υποστήριξη της ΕΚΤ, με μια «μεγάλη και διαφοροποιημένη» οικονομία και με την «ταχεία ανάκαμψη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της καθώς και από τη θετική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας».

    «Ωστόσο», συνεχίζει ο καναδικός οίκος,  «οι αξιολογήσεις παραμένουν περιορισμένες από ένα πολύ υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, την ασθενή δυνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ και ένα πολιτικό περιβάλλον που εμποδίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις».

    Η DBRS βαθμολογεί την Ιταλία δύο επίπεδα υψηλότερα από την αξιολόγηση που δίνει η Moody’s στη χώρα (Baa3). Η Moody’s έχει ήδη αρνητικές προοπτικές για την χώρα, ενώ η δική της έκθεση αναμένεται στις 17 Νοεμβρίου.

    Οι πρόσφατες προβλέψεις τις Ιταλίας για ένα ευρύτερο έλλειμα έχουν προκαλέσει εκνευρισμό σε ορισμένους επενδυτές, με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων να αυξάνεται από τα τέλη Αυγούστου και επί του παρόντος βρίσκεται στις 197 μονάδες βάσης.

    Η Ιταλία αναμένει μια ήπια αύξηση του ΑΕΠ για φέτος της τάξης του 0,7%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου πλήττουν επίσης τις ιταλικές επιχειρήσεις.

    Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να τηρήσει τις υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων περικοπών φόρων και βοήθειας σε οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα. Αυτό καθιστά δύσκολο να μειωθεί το έλλειμμα ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κάτω από το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2026 — ένα χρόνο αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

    Η κυβέρνηση του Μελόνι έχει δεσμευτεί για επενδύσεις που τονώνουν την ανάπτυξη, αλλά δυσκολεύεται να δαπανήσει κονδύλια της ΕΕ που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση των υποδομών.

    Διαβάστε επίσης

    Ερντογάν: Κατακτητής της Παλαιστίνης το Ισραήλ – Δεν είναι τρομοκράτες η Χαμάς

    Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Μπάιντεν βάζει αυστηρό πλαίσιο ασφάλειες στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί το κράτος

    Λαγκάρντ: Το… μουσικό «ευχαριστώ» της στην ΤτΕ για την φιλοξενία στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ