• Business

    ΒΜW: Η ενεργειακή κρίση φέρνει μείωση παραγωγής στα πολυτελή αυτοκίνητα

    • NewsRoom


    Παρά την υψηλή ζήτηση και τα γεμάτα βιβλία παραγγελιών, η premium αυτοκινητοβιομηχανία ΒΜW, προειδοποίησε για μείωση του ρυθμού παραγωγής της στο τέλος του έτους, με τις μετοχές της να καταγράφουν απώλειες 4,9%.

    Παρά τον πληθωρισμό, τις αυξήσεις επιτοκίων και τους φόβους για ύφεση, η ΒΜW βρίσκεται κοντά στο να σπάσει ρεκόρ και να διπλασιάσει τις πωλήσεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το τέλος του έτους, αυξάνοντας τις πωλήσεις της από 5% έως και 10%, ενισχυμένες και από τις ισχυρές ασιατικές αγορές.

    Ωστόσο αναμένει ότι οι παραδόσεις στο τέλος του έτους θα είναι χαμηλότερες από τα υψηλά ρεκόρ του περασμένου έτους των 2,52 εκατ. ευρώ.

    «Ο κρίσιμος παράγοντας θα είναι το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση του εφοδιασμού – όχι μόνο για τους ημιαγωγούς, αλλά και για τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Oliver Zipse.

    Ο Daniel Schwarz, αναλυτής της Stifel, χαρακτήρισε τις προοπτικές της «μάλλον απογοητευτικές», ενώ η Berstein Research σημείωσε πώς η BMW έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που έδειξε προσοχή σχετικά με τη ζήτηση.

    Εκκρεμείς παραγγελίες

    Η BMW καταναλώνει περίπου 3.500 γιγαβατώρες ενέργειας ετησίως στη Γερμανία και την Αυστρία, τα τρία τέταρτα της οποίας προέρχονται από φυσικό αέριο.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις περίπου 500 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται ετησίως από σταθμούς συνδυασμένης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας που κινούνται με φυσικό αέριο, αγοράζοντας ηλεκτρική ενέργεια από αλλού, είπε ο Zipse. Η αντικατάσταση του αερίου που χρησιμοποιείται στις διαδικασίες παραγωγής θα ήταν πιο περίπλοκη.

    Έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo την Τετάρτη έδειξε ότι η επιχειρηματική κατάσταση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών άρχισε να επιδεινώνεται τον Ιούλιο, με τις εκκρεμείς παραγγελίες να συρρικνώνονται και τις προσδοκίες για τις τιμές να πέφτουν κατακόρυφα.

    Η BMW εμφανίστηκε πολύ πιο απαισιόδοξη από την ανταγωνιστική Mercedes-Benz, η οποία την περασμένη εβδομάδα αύξησε τις προοπτικές κερδών της για το έτος μετά την αύξηση των κερδών και των εσόδων το δεύτερο τρίμηνο παρά την πτώση των πωλήσεων μονάδων.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουτιά στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη – Ο χειρότερος Ιούνιος δεκαετιών



    ΣΧΟΛΙΑ