• Business

    Cenergy (τηλεδιάσκεψη): Έρχονται συμφωνίες για νέα projects, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ørsted

    Αλέξανδρος Μπένος

    Αλέξανδρος Μπένος, CFO Cenrgy


    Συνεχίζονται οι  συζητήσεις της Cenergy με τη δανέζικη Ørsted για τη συνεργασία στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στο Maryland των ΗΠΑ ανέφερε η διοίκηση της Cenergy στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξάμηνου.

    «Είμαι βέβαιος ότι η επένδυση θα προχωρήσει αν και θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην απουσία ενδιαφέροντος ή προσπάθειας για την επένδυση από τις δύο πλευρές, αλλά στο ότι πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις, και γιατί το περιβάλλον για επενδύσεις έχει γίνει πολύ αυστηρό. Πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και να εγκρίνονται από τα όργανα της Πολιτείας και ακολούθως να προχωρήσουμε», σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Μπένος, CFO της Cenergy.

    Όσον αφορά την αγορά καλωδίων, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζει η αγορά υποθαλάσσιων καλωδίων διεθνώς, η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση της μονάδας υποθαλάσσιων καλωδίων στην Κόρινθο, μια επένδυση της τάξης των 25-30 εκατ. εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε η διοίκηση της Cenergy, η εταιρεία διαθέτει το χώρο στο εργοστάσιό της και στοχεύει με την προσθήκη μιας τρίτης γραμμής παραγωγής να αυξήσει τη δυναμικότητα της κατά 30-40%, ενώ έχει το χώρο για προσθήκη ακόμη δύο γραμμών παραγωγής.

    Καλύτερο το β’ εξάμηνο

    Σχετικά με τη Σωληνουργεία Κορίνθου, σημείωσε ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι καλύτερο, καθώς μεγάλοι παίκτες όπως η Shell και η Chevron επαναφέρουν στο τραπέζι επενδύσεις σε αγωγούς που είχαν αφήσει, καθώς λόγω της ανόδου των τιμών επανέρχονται τα επενδυτικά τους σχέδια για να υλοποιηθούν. Όπως αναφέρθηκε στο δεύτερο εξάμηνο αναμένονται μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από το πρώτο, και ακόμη καλύτερα από το 2023, με βάση τα project που έχει ήδη εξασφαλίσει.

    Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Μπένος, το επόμενο διάστημα η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη 2 σημαντικά projects και στον τομέα των καλωδίων και στον τομέα των αγωγών.

    Για τη Σωληνουργεία Κορίνθου σημείωσε ότι η ελκυστικότητα των προσφορών της  και ο μικρός αριθμός των ανταγωνιστών της σε όλο τον κόσμο δημιουργούν ένα ιδιαίτερο ευνοϊκό περιβάλλον για τη ζήτηση των προϊόντων της.

    Αναφορικά με τις προοπτικές του τομέα σωλήνων χάλυβα, ο όμιλος αναμένει μία θετική χρονιά αφού το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των τελευταίων μηνών συνδυάζει υψηλή παραγωγική αξιοποίηση με καλύτερα περιθώρια κέρδους για το υπόλοιπο του έτους. Για το δεύτερο εξάμηνο, επίκειται η εκτέλεση ενός πιο ευνοϊκού μείγματος έργων από άποψη λειτουργικού κέρδους, ενώ οι συνθήκες της αγοράς αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών.

    Η Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζει την ανάπτυξή της βασιζόμενη στη συνεχή είσοδο της  σε νέες γεωγραφικές αγορές, όπως αυτή επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια και η οποία εκτείνεται σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη και τη Βόρεια Θάλασσα έως τη Νότια Αφρική και από την Αμερική έως την Αυστραλία. Στα πλεονεκτήματά της είναι και τα νέα καινοτόμα προϊόντα στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, όπως πιστοποιημένοι σωλήνες υδρογόνου, λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) κ.λπ., καθώς και νέα προϊόντα στον αναπτυσσόμενο τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

    Ο τομέας καλωδίων μπορεί να ισχυροποιήσει περαιτέρω τις επιδόσεις του λόγω της ισχυρής ζήτησης για τα καλωδιακά προϊόντα, όσο και από τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για ενεργειακά έργα.

    Σύμφωνα με τη Cenergy, η υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας του συγκεκριμένου τομέα αναμένεται να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, υποστηρίζοντας έτσι την κερδοφορία ολόκληρου του ομίλου. Η αποδεδειγμένη δυναμική της αγοράς θαλάσσιων αιολικών πάρκων και η δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές παραμένουν οι κινητήριες δυνάμεις για την κερδοφορία του τομέα.



    ΣΧΟΛΙΑ