• Business

    Βίκτωρ Ρέστης: Νέα συμφωνία για το ομόλογο της Golden Energy Offshore

    Βίκτωρας Ρέστης

    Βίκτωρ Ρέστης, εφοπλιστής Golden Energy Offshore


    Η ναυτιλιακή Golden Energy Offshore (GEOS), συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή κ. Βίκτορα Ρέστη, αφότου εμφάνισε κέρδος στα αποτελέσματα του πρώτου μισού του 2016, φαίνεται πως πέτυχε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις με τους επενδυτές νωρίτερα μέσα στο έτος και υποστήριξε πως δύο από τα πλοία ανεφοδιασμού που διαθέτει την οδήγησαν σε μια κατάσταση που στην ουσία δεν της άφηνε περιθώρια να πληρώνει τις προγραμματισμένες δόσεις των τόκων.

    Ωστόσο, η Golden Energy στα αποτελέσματα του εξαμήνου είχε ανακοινώσει πως πραγματοποίησε με επιτυχία ένα πρόγραμμα buyback μετοχών, οι οποίες είχαν συνολική ονομαστική αξία μεγαλύτερη των 128 εκ. νορβηγικών κορωνών (δηλαδή 15,42 εκ. δολάρια) και ταυτόχρονα υιοθέτησε ένα waiver ώστε να συμμορφωθεί με τους όρους της έκδοσης αυτής.

    Τώρα, η εταιρεία προχώρησε σε μια νέα συμφωνία για προηγούμενο ομόλογο, το οποίο θα έχει σταθερό επιτόκιο της τάξεως του 5% – ένα ποσοστό το οποίο είναι κάτω από το προηγούμενο 8,31% – με την ημερομηνία λήξης του να είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2017. Η αξία αυτής της έκδοσης ήταν στα 345 εκ. νορβηγικές κορώνες, ενώ σύμφωνα με την προηγούμενη συμφωνία θα έληγε το Μάιο του 2017.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Golden Energy, Per Ivar Fagervoll, δήλωσε σχετικά ότι: “Η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου – το οποίο αποτελεί ορόσημο – εξασφαλίζει και ενισχύει την ανάπτυξη της εταιρείας. Η επιτυχημένη αναχρηματοδότηση της εταιρείας μας δίνει αφενός ευελιξία κινήσεων και αφετέρου ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας, όπως καθορίζονται από την επιχειρηματική στρατηγική που έχουμε χαράξει”.

    Πίσω στον Φεβρουάριο, η ναυτιλιακή του κ. Ρέστη δεν είχε ακόμη λάβει τα χρήματα από το ναυλοσύμφωνο του χωρητικότητας 3.200-dwt πλοίου ανεφοδιασμού Energy Scout (κατασκευής 2005) με μια εταιρεία από την Ανγκόλα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε άμεσα προβλήματα ρευστότητας στη Golden Energy και συσσωρεύθηκαν απλήρωτες υποχρεώσεις προς την εταιρεία ύψους 20 εκ. νορβηγικών κορωνών, σύμφωνα με τη Nordic Trustee, τον οργανισμό που διαχειρίζεται δικαιώματα συμβολαίων για λογαριασμό τρίτων.

    Εκείνη την περίοδο, από ένα ισχυρό στόλο εννέα πλοίων, τουλάχιστον δύο πλοία τύπου PSV που διαχειριζόταν η Golden Energy για λογαριασμό της Blue Ship Invest ήταν σε αδράνεια.

    Η ναυτιλιακή του κ. Ρέστη είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Energy Scout το έχει ναυλώσει η Total στη Νιγηρία για έξι μήνες και μετά με option για περιόδους διάρκειας έξι μηνών η καθεμιά. Η Golden Energy είχε ανακοινώσει ότι τα καθαρά της κέρδη για τους πρώτους έξι μήνες του 2016 διαμορφώθηκαν στα 5,16 εκ. νορβηγικές κορώνες, έναντι απωλειών ύψους 18,04 εκ. νορβηγικών κορωνών το 2015, οι οποίες σημειώθηκαν εξαιτίας χρεωστικών τόκων ύψους 18,12 εκ. νορβηγικών κορωνών πέρσι.

    Παρόλα αυτά τα έσοδα μειώθηκαν στα 51,22 εκ. νορβηγικές κορώνες έναντι 55,79 εκ. νορβηγικών κορωνών το 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/simeon-palios-kat-archin-simfonia-tis-diana-tis-trapezes-anavathmizi-deutsche-bank-ti-metochi/69700

     



    ΣΧΟΛΙΑ