• Business

    Γιώργος Λογοθέτης: Βγαίνουν προς πώληση τα «κόκκινα» δάνεια του εφοπλιστή – Οι «μνηστήρες» του project Pivot

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιώργος Λογοθέτης. Επικεφαλής Libra Group


    Ξεκινάει σήμερα η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των «κόκκινων» δανείων που έχει στην τράπεζα Πειραιώς, ο επιχειρηματικός όμιλος του πολυσυζητημένου εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη.

    Πρόκειται για αθετημένα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ονομαστικής αξίας λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν λάβει από την τράπεζα η ενεργειακή EuroEnergy ( του ομίλου Libra)  καθώς επίσης και δύο άλλες εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή.

    Οι δανειακές χορηγήσεις έγιναν σε χρονικά διαστήματα πρίν, αλλά και κατά την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς, το 2015.

    Τα δάνεια που βγαίνουν «στο σφυρί» συνοδεύονται από  σημαντικά ενέχυρα, ενώ ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου στη διαδικασία πώλησης έχουν αναλάβει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey και η ελληνική Euroxx χρηματιστηριακή, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους project.

    Το εναρκτήριο λάκτισμα δίδεται  με την προγραμματισμένη για σήμερα, κατάθεση των αρχικών και μη δεσμευτικού χαρακτήρα προσφορών.

    Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι για το προς πώληση «πακέτο» των δανείων Λογοθέτη, το οποίο έχει λάβει ( δανειζόμενο από το… μπάσκετ ) την κωδική ονομασία  pivot, υπάρχει δυνητικό ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους, ξένους «παίκτες».

    Ορισμένοι μάλιστα, κάνουν λόγο για επτά «μνηστήρες», ανάμεσα στους οποίους εκτιμάται οτι συγκαταλέγονται και οι: Davidson Kemper, Apollo, Oaktree, York Capital.

    Μαγνήτης του ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο «πακέτο» των «κόκκινων» δανείων, είναι οι εμπράγματες εξασφαλίσεις που το συνοδεύουν.

    Οι  οποίες και φυσικά θα περάσουν στα χέρια εκείνου που θα αναδειχθεί πλειοδότης στο διαγωνισμό. Και τούτο γιατί στα «ασημικά» των ενεχύρων περιλαμβάνονται:

    Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 70 Μεγαβάτ, καθώς επίσης και άδειες εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Δύο ξενοδοχειακές μονάδες σε Μύκονο και Σαντορίνη. Το 4 αστέρων Grace Hotel της Μυκόνου, βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο και διαθέτει 31 δωμάτια, ενώ το  Grace Hotel της Σαντορίνης είναι 5αστερο, έχει 21 δωμάτια και σουίτες και βρίσκεται στο Ημεροβίγλι.

    – Ορισμένα άλλα ακίνητα, εκ των οποίων τη μεγαλύτερη αξία αυτό  την έχει αυτό που βρίσκεται στη Βούλα.

    Ενεχυριασμένες μετοχές της τράπεζας Πειραιώς, για τις οποίες, εταιρίες του ομίλου Λογοθέτη δανειοδοτήθηκαν προκειμένου να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Η τρέχουσα αξία των ενεχυριασμένων μετοχών υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο περίπου 3,2% της τράπεζας. Με βάση τη νέα, μετοχική της εικόνα, που προέκυψε μετά από την πρόσφατη μετατροπή των Cocos, για λογαριασμό του Τ.Χ.Σ.

    Μετά από τη σημερινή διαδικασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών αυτήν τη φορά.

    Κάτι που αναμένεται να συμβεί περί τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου.

    Το ιστορικό της υπόθεσης των δανείων Λογοθέτη

    Η περίπλοκη ιστορία της υπόθεσης Λογοθέτη  εκκινεί το 2014.

    Τότε, η  Libra κατέβαλε 300 εκατ. ευρώ για την αγορά  μη εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς, λογιστικής αξίας 1,2 δισ ευρώ.

    Έχοντας λάβει από την τράπεζα δάνειο 200 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή.

    Το εν λόγω δανειακό «πακέτο»  περιλάμβανε αθετημένα  ναυτιλιακά δάνεια  1,1 δισ. ευρώ, δάνεια σχετικά με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  ύψους  80 εκατ. ευρώ και προσωπικά δάνεια 30 εκατ. ευρώ  δέκα στελεχών της Πειραιώς.

    Τα οποία, το 2017, παραιτήθηκαν από την τράπεζα στον απόηχο του πορίσματος που συνέταξε η Τράπεζα Ελλάδος.

    Η Πειραιώς, τα τελευταία χρόνια, και επί Διοικήσεως Χρήστου Μεγάλου , μείωσε σημαντικά την έκθεσή της προς τις εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη.

    Και τούτο, καθώς πωλήθηκαν  χαρτοφυλάκια με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία είχαν αποκτηθεί με χρηματοδότηση από την τράπεζα.

    Οι αγοραστές ανέλαβαν το σύνολο του δανεισμού, έπειτα από συμφωνία με την Πειραιώς για αναδιάρθρωση των συμβάσεων.

    Η νέα κίνηση της τράπεζας να βγάλει «στο σφυρί» τα εναπομείναντα δάνεια Λογοθέτη, ονομαστικής απαίτησης 400 εκατ. ευρώ ( επί των οποίων έχουν ληφθεί σημαντικές προβλέψεις) εντάσσεται στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ισολογισμού της.

    Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το project pivot, η Πειραιώς θα  μηδενίσει το άνοιγμά της, κλείνοντας έτσι το δανειακό ζήτημα Λογοθέτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Λογοθέτης: Νέα αγωγή σε βάρος του εφοπλιστή και εταιρειών του από επενδυτές – Τι ισχυρίζονται και πόσα διεκδικούν

    Γιώργος Λογοθέτης: To Game of Thrones της Libra στη δικαστική διαμάχη με την Nord/LB

    Οι επτά κινήσεις του Χρήστου Μεγάλου για να ξαναβγεί στο… ξέφωτο η Τράπεζα Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ