• Business

    Β.Χρηστίδης-Euler Hermes: Τα κανόνια…είναι μέσα στο επιχειρείν…

    Βασίλης Χρηστίδης CEO Euler Hermes


    Τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και φέτος το 2016, περιέγραψε χθες κατά την παρουσίαση της πορείας της πραγματικής οικονομίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Euler Hermes κ. Β. Χρηστίδης. Όπως τόνισε το 2015 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, και το 2016 συνεχίζει να είναι δύσκολη, αν και η Euler Hermes εκτιμά ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.

    “Μέσα στο 2015 χρειάστηκε να αλλάξουμε κατεύθυνση αρκετές φορές και καταφέραμε να διαχειριστούμε με επιτυχία τους κινδύνους. Ήδη από το Σεπτέμβρη τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να αποκλείσουμε τα κανόνια..Τα κανόνια είναι μέσα στο επιχειρείν…

    “Απευχόμαστε το να υπάρξει μεγάλο κανόνι στην αγορά, όμως είναι μέσα στους κινδύνου κι αν συμβεί θα στηρίξουμε τον ασφαλισμένο μας για να περιορίσει τη ζημιά του”, σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.

    “Εμείς ενημερώνουμε τους πελάτες μας ότι αι φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά και χρειάζεται να παρακολουθούν τους πελάτες τους κι εμείς τους βοηθάμε παρέχοντας όλη την απαραίτητη πληροφόρηση” τόνισε.

    Η Euler ασφαλίζει εξαγωγικές επιχειρήσεις σε 100 χώρες και παρακολουθεί την ελληνική αλλά και τις διεθνείς αγορές για να σταθμίζει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες. Οι εταιρικές επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά +5% το 2016, για ένατη συνεχόμενη χρονιά, μετά από μία αύξηση +10% το 2015.

    Τι κάνουν οι ασφάλειες πιστώσεων

    Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα φερεγγυότητας που αντιμετωπίζει ένας δραματικά αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων, έχουν συντελέσει στην τρέχουσα και μελλοντική αβεβαιότητα και στη μείωση της εμπιστοσύνης, αφού κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους και αντικειμένου εργασιών, εξαρτάται τελικά από την οικονομική ευρωστία των πελατών της και κινδυνεύει και η ίδια όταν κάποιος από αυτούς πτωχεύσει ή βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής.

    Οι συνθήκες επομένως επιβάλλουν τη συστηματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και την εξασφάλιση της πληρωμής των απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι πάνω από το 80% των καθημερινών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων διενεργείται με πίστωση.Τον κίνδυνο αυτόν καλείται να καλύψει η ασφάλιση πιστώσεων, η ασφάλιση δηλαδή των λογαριασμών απαιτήσεων, του μόνου περιουσιακού στοιχείου κάθε επιχείρησης, το οποίο, αν και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό του ενεργητικού της, παραμένει σήμερα ανασφάλιστο στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

    Οι τάσεις στην αγορά

    Μιλώντας για την ελληνική αγορά, οι εκπρόσωποι της Euler Hermes  τόνισαν ότι στην παρούσα συγκυρία διακρίνουν τρεις μεγάλες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να φέρουν την ανάπτυξη. Την ευκαιρία στο Ιράν, την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και τον τουρισμό, σημειώνοντας ότι και ο τρεις αυτές εξελίξεις μπορούν να φέρουν νέο χρήμα στη χώρα και ανάπτυξη στις επιχειρήσεις που θα εμπλακούν.

    Εξέφρασαν την αισιοδοξία, για ανάπτυξη 2% του 2017 και 5% το 2019 ενώ για φέτος βλέπουν ανάκαμψη από το β’ εξάμηνο και άρση των capital controls μετά τον Ιούλιο. Όπως αναφέρθηκε η χαλάρωση στους κεφαλαιακούς ελέγχους θα ξεκινήσει από τις επιχειρήσεις για να ενθαρρυνθούν να υλοποιήσουν επενδύσεις.

     



    ΣΧΟΛΙΑ