• Business

    Βαρνάβας Θεοδοσίου (EXXONMobil): Αν αντικαταστήσουμε τον άνθρακα με φυσικό αέριο θα μειώσουμε κατά 60% τους ρύπους

    Βαρνάβας Θεοδοσίου, Γενικός Διευθυντής ExxonMobil Cyprus

    Βαρνάβας Θεοδοσίου, Γενικός Διευθυντής ExxonMobil Cyprus


    Με καθοριστικό τρόπο μπορεί να συμβάλει το φυσικό αέριο στην απανθρακοποίηση, είπε μιλώντας στο Delphi Forum o Βαρνάβας Θεοδοσίου, Γενικός Διευθυντής ExxonMobil Cyprus.

    Ο τομέας των υδρογανανθράκων έχει βασικό ρόλο να διαδραματίσει στην ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, είπε και τόνισε ότι πρέπει οι πολιτικές να ανταποκριθούν σε μια διπλή πρόκληση. Από τη μια να εξασφαλίζονται τα ενεργειακά προϊόντα που χρειάζεται η ανθρωπότητα και από την άλλη να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς στην κλιματική ουδετερότητα.

    Σημείωσε ότι η δέσμευση άνθρακα, η παραγωγή υδρογόνου και εξελιγμένων βιοκαυσίμων είναι οι τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν τις ρύπους σε βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απανθρακοποιηθούν, όπως η παραγωγή ηλεκτρισμού, οι βαριές βιομηχανίες παραγωγής χάλυβα και τσιμέντου και οι εμπορικές μεταφορές κλάδοι που παράγουν το 80% της παραγωγής ρύπων, παγκοσμίως.  Ταυτόχρονα, αν αντικαταστήσουμε τον άνθρακα, που αντιπροσωπεύει το 1/3 του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος, με φυσικό αέριο, θα μειώσουμε τους ρύπους κατά 60%, τόνισε.

    Θα αυξηθεί η ζήτηση ενέργειας κατά 15%

    Όπως είπε, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ExxonMobil για την προσφορά και τη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων το 205, ο πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 25% που σημαίνει αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 15% καθώς η αύξηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα προσθέσει μεγαλύτερες ανάγκες από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, από τη μείωση που θα προέλθει από την αύξηση αποδοτικότητας στις ανεπτυγμένες χώρες.

    Οι ΑΠΕ θα αντιπροσωπεύουν το  55% των πρόσθετων προμηθειών που χρειάζονται για την αύξηση της ζήτησης, ενώ όπως είπε, “το φυσικό αέριο σε όλα τα σενάρια, ακόμη και στο σενάριο μηδενικών εκπομπών, θα παίζει βασικό ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό μίγμα και  θα συμμετέχει με 30% στο μίγμα το 2050”.

    “Η πρόκληση είναι διπλή”, τόνισε. “Από τη μια να παρέχουμε τα ενεργειακά προϊόντα που χρειάζεται η ανθρωπότητα και από την άλλη να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς στην κλιματική ουδετερότητα.

    Στην ενεργειακή κρίση είδαμε ότι όταν έχουμε ανάγκη για ενέργεια ξεχνάμε τους κλιματικούς στόχους, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει αυξηθεί η καύση άνθρακα στην Ευρώπη”, επεσήμανε.

    Βιομηχανία παραγωγής ενέργειας χαμηλών ρύπων αξίας 14  τρισ. ως το 2050

    “Πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί μια νέα βιομηχανία χαμηλών ρύπων που πρέπει να  υποστηρίζεται από τις κατάλληλες πολιτικές και να περιλαμβάνει και Ανανεώσιμες και Υδρογονάνθρακες. Αν αντικαταστήσουμε τον άνθρακα, που αντιπροσωπεύει το 1/3 του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος, με φυσικό αέριο, θα μειώσουμε τους ρύπους κατά 60% και ταυτόχρονα το φυσικό αέριο θα βοηθήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ“, είπε χαρακτηριστικά.

    Η δέσμευση άνθρακα (carbon capture) που είναι μια τεχνολογία που μπορεί να παράξει υδρογόνο από το φυσικό αέριο,  χρησιμοποιείται για να δεσμεύσει ρύπους μετά από καύση.

    “Η δέσμευση άνθρακα, με την παραγωγή υδρογόνου και εξελιγμένων βιοκαυσίμων είναι οι τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν τις ρύπους σε βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απανθρακοποιηθούν, όπως η παραγωγή ηλεκτρισμού, οι βαριές βιομηχανίες παραγωγής χάλυβα και τσιμέντου και οι εμπορικές μεταφορές κλάδοι που παράγουν το 80% της παραγωγής ρύπων, παγκοσμίως. Αντίστοιχα η παραγωγή ρύπων από τα αυτοκίνητα, σημείωσε, αντιστοιχεί μόνο στο 10% του συνόλου της παραγωγής ρύπων στον κόσμο”.

    Μέχρι το 2050 θα δημιουργηθεί μια νέα βιομηχανία παραγωγής ενέργειας χαμηλών ρύπων, η οποία θα αξίζει 14 τρισ. δολάρια, ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου. Από αυτά τα 6 τρισ. θα είναι μοριακή, δέσμευση άνθρακα,  υδρογόνο και βιοκαύσιμα και τα 8 τρισ. η παραγωγή ηλεκτρονίων από αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια.



    ΣΧΟΛΙΑ