• Business

    Β. Ρέστης: Προβλήματα ρευστότητας για τη Golden Energy

    Βίκτωρ Ρέστης

    Βίκτωρ Ρέστης, επικεφαλής Golden Energy


    Συμφωνία με τους ομολογιούχους της για την διευθέτηση των χρεών της αναζητά η Golden Energy. Η νορβηγική εταιρία, που από το 2010 ανήκει στον Έλληνα εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο των υποθαλάσσιων εξορύξεων πετρελαίου. Η διοίκηση της προτίθεται να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2014, η εταιρία είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου, ύψους 370 εκατομμυρίων νορβηγικών κορόνων, ήτοι περίπου 61 εκατ. δολαρίων, με ημερομηνία λήξης το Μάιο του 2017.

    Η εταιρία αποδίδει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην αποπληρωμή των τόκων στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με δύο ιδιόκτητα πλοία ανεφοδιασμού, το Energy Scout, χωρητικότητας 3.184 dtw και το Εnergy Swan χωρητικότητας 5.304 dtw -κατασκευής 2005 και τα δύο-

    golden energy

    Το Energy Scout αναμένει έσοδα από τη ναύλωση του στη Νιγηρία, ωστόσο η Golden Εnergy δεν έχει ακόμη πληρωθεί για την προηγούμενη ναύλωση του στην Αγκόλα. Το δεύτερο πλοίο, Εnergy Swan είναι ναυλωμένο για μικρή χρονική περίοδο και ετοιμάζεται για τη spot αγορά της Βόρειας Θάλασσας, όπου τα ναύλα για τα πλοία ανεφοδιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

    Η μη αποπληρωμή της εταιρίας από την ναύλωση στην Αγκόλα, έχει προκαλέσει προβλήματα ρευστότητας με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν υποχρεώσεις ύψους 20 εκατ. νορβηγικών κορώνων για την διοίκηση της Golden Energy Offshore, σύμφωνα με το Nordic Trustee, το διαχειριστή των δικαιωμάτων των ομολογιούχων επενδυτών.

    Επιπλέον, από το στόλο των εννέα πλοίων της εταιρίας, τουλάχιστον δύο πλοία ανεφοδιασμού, που διαχειρίζεται η Golden Energy για λογαριασμό της Blue Ship είναι εκτός λειτουργίας.

    Έτσι, η Golden Energy αναζητά βιώσιμη συμφωνία μέχρι τις 25 Απριλίου, προκειμένου να επεκτείνει το χρόνο “ωρίμανσης” του ομολόγου και το επιτόκιο, ενώ προτίθεται να προχωρήσει σε επαναγορές ομολόγων ύψους 345 εκατ. νορβηγικών κορώνων (39,8 εκατ. δολαρίων), τα οποία λήγουν το Μάιο του 2017.

    Η προτεινόμενη μείωση του επιτοκίου κυμαίνεται στο 5% από 8,31% που είναι σήμερα και θα έχει αναδρομική ισχύ από το Νοέμβριο του 2015 μέχρι την επόμενη πληρωμή εντός του Απριλίου.

    Σύμφωνα με το διαχειριστή του ομολόγου, Nordic Trustee, η Golden Energy έχει μία “άτυπη” συμφωνία με τις θυγατρικές της για ένεση ρευστότητας, ωστόσο απαιτείται και η τελικη έγκριση για τη συμφωνία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Aυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν στα ΔΣ των τραπεζών

    Illustratie- stock



    ΣΧΟΛΙΑ