• Business

    Uniper: Ζημιές 40 δισ. δολάρια για τον ενεργειακό κολοσσό της Γερμανίας

    • Bloomberg


    Η Uniper ανακοίνωσε καθαρή ζημία περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ (39,3 δισεκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, καθώς αγωνίζεται να επιβιώσει αφότου η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός — που ήδη πρόκειται να λάβει ένα πακέτο βοήθειας 30 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει στην κρατικοποίηση του μέχρι το τέλος του έτους — ήταν μια από τις εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο από τις περικοπές της ρωσικής προσφοράς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

    Η κρίση ώθησε τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, πολύ υψηλότερα από ό,τι πλήρωνε η ​​εταιρεία κοινής ωφέλειας για καύσιμα που διοχετεύονταν από τη Ρωσία στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

    «Η Uniper προμηθεύεται αέριο εδώ και αρκετό καιρό σε σημαντικά υψηλότερες τιμές και, όπως είναι γνωστό, έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες, επειδή το κόστος αντικατάστασης για την προμήθεια νέου αερίου δεν μετακυλίεται στους καταναλωτές», δήλωσε η Chief Financial Officer της εταιρείας, Tiina Tuomela.

    «Η εφαρμογή του πακέτου σταθεροποίησης έχει επομένως την υψηλότερη προτεραιότητα».

    Uniper shares have collapsed from levels pre-Ukraine war
    Οι μετοχές της Uniper έχουν καταρρεύσει από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας

    Η Uniper θεωρείται αναγκαία για το ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας και η κατάρρευσή της θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ντόμινο για τον κλάδο.

    Οι λεπτομέρειες για το πακέτο κυβερνητικής στήριξης βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης, δήλωσε η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Florian Toncar είπε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι η Uniper θα λειτουργεί και θα έχει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γερμανία: Ιστορική απόφαση για κρατικοποίηση της Uniper



    ΣΧΟΛΙΑ