• Business

    Unicredit: Χορήγησε δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ στην προβληματική Signa

    • Bloomberg
    Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της UniCredit

    Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος UniCredit


    H κρίση χρέους που ταλαιπωρεί τον πάλαι ποτέ κραταιό όμιλο του real estate, τη Signa, έχει αφήσει πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες εκτεθειμένες.

    Μία εξ’ αυτών η Unicredit, η οποία φέρεται να έχει δανείσει περίπου 650 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο του μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο.

    Εκτεθειμένες οι ευρωπαϊκές τράπεζες

    Τα δάνεια χορηγήθηκαν μέσω της μονάδας Bank Austria, σε μεμονωμένες εταιρείες εντός του ομίλου και όλα είναι εξασφαλισμένα, σύμφωνα με πηγές, οι οποίες ανέφεραν ότι η ιταλική τράπεζα δεν έχει καμία έκθεση στην μητρική εταιρεία Signa Holdings.

    Η UniCredit μόνο μία σε μία μακρά λίστα τραπεζών που έχουν χορηγήσει δάνεια στη Signa. Έναν όμιλο που κυριάρχησε στον ευρωπαϊκό real estate τα χρόνια του «φθηνού χρήματος», όμως κατέληξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης στον κλάδο.

    Η εταιρεία διαχείρισης περιουσίας της Ελβετίας, Julius Baer έχει  χορηγήσει δάνεια ύψους 692 εκατομμυρίων δολαρίων στη Signa. Η έκθεσή της σε πιθανούς κινδύνους για τον προβληματικό όμιλο έχει κάνει την εταιρεία να αναθεωρήσει τις προϋποθέσεις δανεισμού σε πλούσιους πελάτες της.

    Selected Exposures to Signa Companies | Signa secured funding mostly in German-speaking world

    Η πολύπλοκη δομή της Signa

    Η Signa αποτελείται από εκατοντάδες μεμονωμένες εταιρείες. Οι δύο κύριες λειτουργικές μονάδες – Signa Prime και Signa Development , κατέγραψαν πάνω από13 δισ. ευρώ σε χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις στο τέλος του περασμένου έτους.

    Οι πιστωτές  της Signa αντιμετωπίζουν διαφορετικούς βαθμούς κινδύνου ανάλογα με το σε ποια εταιρεία έχουν δανείσει χρήματα και τι είδους εξασφαλίσεις, εάν υπάρχουν, έχουν λάβει.

    Διαβάστε επίσης:

    Rene Benko: Η πτώση του αυτοδημιούργητου μεγιστάνα με τους ισχυρούς φίλους

    Χρεοκόπησε η Signa, από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ευρώπη

    Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις για το 2023 – Ποιες προσπέρασαν την Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ