• Business

    UBS: Tο νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της UBS Group, Colm Kelleher

    Ο πρόεδρος της UBS Group, Colm Kelleher


    Το νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της UBS, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

    Συγκεκριμένα, η Norges Bank Investment Management (NBIM), η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αύξησε το μερίδιό της στην UBS σε πάνω από 5% αυτόν τον μήνα, έχοντας διατελέσει μέτοχος στον όμιλο για σχεδόν 20 χρόνια.

    Τα στελέχη της UBS δέχθηκαν πιέσεις τους τελευταίους έξι μήνες για να αποδείξουν στους επενδυτές ότι αξίζει να προχωρήσουν στην -ενορχηστρωμένη από το κράτος- διάσωση της πρώην ανταγωνίστριας της Credit Suisse.

    Πολλοί διαχειριστές μεγάλων funds εστιάζουν στην ικανότητα της να διαπραγματευτεί σωστά την πολύπλοκη διαδικασία ενοποίησης αλλά και στην ταχύτητα με την οποία θα επαναφέρει τις αποδόσεις των μετόχων.

    Η Nbim, η οποία ήταν ήδη ένας από τους δέκα μεγαλύτερους μετόχους της UBS , ξεπέρασε τους Αμερικανούς επενδυτές Dodge & Cox και Blackrock για να πάρει την πρωτιά, σύμφωνα με την S&P Capital IQ.

    Η Nbim ήταν επίσης ένας από τους δέκα μεγαλύτερους επενδυτές της Credit Suisse όταν κατέρρευσε τον περασμένο Μάρτιο, με αποτέλεσμα να πουλήσει το μερίδιο της.

    Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Credit Suisse τον Απρίλιο, η NBIM καταψήφισε το μεγαλύτερο μέρος του διοικητικού συμβουλίου και τον πρόεδρο, Axel Lehmann, λέγοντας: «Οι μέτοχοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιδιώκουν αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο όταν αυτό δεν ενεργεί προς το συμφέρον τους».

    Τις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά τη συμφωνία της εξαγοράς, ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος της NBIM, δήλωσε στην ελβετική έκδοση της Finews: «Η ελβετική κυβέρνηση έκανε τα σωστά βήματα για να σώσει την Credit Suisse. Με τον τρόπο αυτό, απέτρεψε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και όχι μόνο».

    Από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της UBS πριν από 18 μήνες, ο Colm Kelleher έχει επικεντρωθεί στο να κερδίσει μεγάλους, κυρίως Αμερικανούς, ενεργούς διαχειριστές κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να κλείσει το χάσμα αποτίμησης της τράπεζας με τους ομολόγους της στη Wall Street.

    Ανώτατα στελέχη της UBS πιστεύουν ότι, παρά τις παγκόσμιες δραστηριότητές της, η τράπεζα θεωρείται από τους επενδυτές ότι είναι επικεντρωμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ανταγωνιστές της στην Wall Street επωφελούνται από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

    Από τότε που η UBS συμφώνησε να σώσει την Credit Suisse πριν από έξι μήνες, οι μετοχές της έχουν καταγράψει κέρδη άνω του 30%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Sergio Ermotti: Η χρυσή επιστροφή του βετεράνου τραπεζίτη – Πώς εκτόξευσε την κεφαλαιοποίηση της UBS κατά 27 δισ. δολ.

    Jamie Dimon (JPMorgan): Τεράστιο λάθος να πιστεύουμε ότι η οικονομία θα ανθίσει με τόσους πολλούς κινδύνους

    ΕΚΤ: Γυναικεία υπόθεση η διαδοχή του Αντρέα Ενρία στον SSM



    ΣΧΟΛΙΑ