• Τράπεζες

    ΕΚΤ: Γυναικεία υπόθεση η διαδοχή του Αντρέα Ενρία στον SSM

    • NewsRoom
    Μαργκαρίτα Ντελγκάντο και Κλαούντια Μπουχ διεκδικούν τη θέση του επικεφαλής του εποπτικού φορέα της ΕΚΤ, SSM

    Μαργκαρίτα Ντελγκάντο και Κλαούντια Μπουχ διεκδικούν τη θέση του επικεφαλής του εποπτικού φορέα της ΕΚΤ, SSM


    Μόλις τέσσερις μήνες απομένουν στον πρόεδρο του εποπτικού φορέα της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, με τον νέο τραπεζίτη που θα αναλάβει επικεφαλής του SSM να ξεκινάει τη θητεία του την 1η Ιανουαρίου του 2024.

    Φαβορί για τη θέση θεωρείται εδώ και αρκετούς μήνες η Κλαούντια Μπουχ, αναπληρώτρια επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας με την αναπληρώτρια διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Μαργκαρίτα Ντελγκάντο να ακολουθεί.

    O εποπτικός φορέας που δημιουργήθηκε το 2014 με στόχο την εποπτεία των τραπεζών του ευρωπαϊκού μπλοκ εποπτεύει τις 110 μεγαλύτερες και συστημικά σημαντικές τράπεζες του μπλοκ.

    Η θητεία είναι πενταετής και ο διάδοχος του Ενρία θα έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις με επίκεντρο τα αυξημένα επιτόκια.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσουν στις 13 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια.

    Παιχνίδια ισορροπίας

    Τις προηγούμενες ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ βρέθηκε στο στόχαστρο καθώς κατηγορήθηκε ότι μία επιστολή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία περιέγραφε την Ισπανίδα Delgado ως την καταλληλότερη διάδοχο του Ενρία, δεν κοινοποιήθηκε ευρέως στους συναδέλφους της που θα κληθούν να λάβουν μία απόφαση.

    Βέβαια η επιλογή από την ΕΚΤ του μοναδικού υποψηφίου για τον επικεφαλής του εποπτικού φορέα θα πρέπει να πάρει έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Τα παιχνίδια ισορροπίας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση, με τη Γερμανίδα Μπουχ να διεκδικεί μία θέση σε μια περίοδο που η Γερμανία υπό-εκπροσωπείται σε άλλες θέσεις κλειδιά της Ευρώπης.

    Αντίθετα, από την πλευρά της Ισπανίας διεκδικείται από την Νάντια Καλβίνο η θέση της επικεφαλής της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με έδρα το Λουξεμβούργο, με τη κούρσα για τις δύο θέσεις να «τρέχει» σχεδόν παράλληλα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Λουίς ντε Γκίντος, πρώην υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, είναι σήμερα αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ ο συμπατριώτης του Χοσέ Μανουέλ Καμπά διευθύνει την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή που καλύπτει όλη την ΕΕ.

    Η επιλογή της Ντεγκάλδο, για την οποία υπήρξαν δημοσιεύματα ότι «εντυπωσίασε» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χάρη στις γνώσεις της πάνω σε θέματα εποπτείας εξελίσσεται σε μία περίπλοκη επιλογή για το Διοικητικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι η Ισπανίδα έχει υπηρετήσει στη θέση της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας στον εποπτικό φορέα.

    Η κληρονομιά του Ενρία

    Οι σχέσεις του SSM με τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ήταν πάντα οι καλύτερες, με τον Αντρέ Ενρία κατά καιρούς να έχει έρθει σε ρήξη με τους ευρωπαίους τραπεζίτες.

    Τέσσερις μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του σε συνέντευξή του αναφέρθηκε σε προσαρμογές  στα μέτρα για την εποπτεία των τραπεζών, χωρίς όμως να υποχωρεί από τις θέσεις του, οι οποίες επικρίθηκαν από τους ευρωπαίους τραπεζίτες συχνά κατά την πενταετή του πορεία.

    Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις της θητείας του, ήταν οι προσωρινοί περιορισμοί στα μερίσματα και την επαναγορά ιδίων μετοχών κατά την περίοδο της πανδημίας.

    Οι προειδοποιήσεις του δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα, με τις τράπεζες να αντιδρούν και πριν περίπου έξι μήνες, όταν προειδοποίησε γι’ ακόμα μια φορά για ελλιπή σχεδιασμό στην αντιμετώπιση κινδύνων εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων.

    Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έθεσε καλύτερες βάσεις και αποδείχθηκε ότι ο τραπεζικός κλάδος απέδειξε ευελιξία σε μία σειρά από πρωτοφανή εξωτερικά σοκ όπως η πανδημία, η εισβολή στην Ουκρανία και η τραπεζική αναταραχή του περασμένου Μαρτίου με την κατάρρευση τεσσάρων αμερικανικών τραπεζών και της ελβετικής Credit Suisse.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της DBRS για τις τράπεζες

    Επενδυτική βαθμίδα: Νέα εποχή για τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά

    ΕΕΤ: Στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τις καταστροφές



    ΣΧΟΛΙΑ