• Business

    UBS: Μείωσε την «δεξαμενή» των μπόνους κατά 14% – Ο Ermotti έλαβε 14,4 εκατ. ελβετικά φράγκα

    • Bloomberg
    Sergio Ermotti, CEO της UBS

    Sergio Ermotti, CEO της UBS


    Η UBS μείωσε την «δεξαμενή» των μπόνους κατά 14% το 2023, μετά από μια δύσκολη χρονιά για τους dealmakers και τους traders, καθώς αυξάνει τους στόχους μείωσης του κόστους εν μέσω της ενσωμάτωσης της Credit Suisse.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Sergio Ermotti έλαβε 14,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (15,9 εκατομμύρια δολάρια) για τους πρώτους 9 μήνες της θητείας του, συμπεριλαμβανομένων 12,3 εκατομμυρίων φράγκων μεταβλητών αποδοχών, ανέφερε η UBS στην ετήσια έκθεση της την Πέμπτη.

    Τα ετήσια κέρδη ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ των 27,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά από τις εξαιρετικές επιδράσεις της εξαγοράς της Credit Suisse. Το λεγόμενο αποτέλεσμα αρνητικής υπεραξίας, που σχετίζεται με τη χαμηλή τιμή αγοράς της τράπεζας, μειώθηκε σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση.

    Η UBS επανέφερε τον Ermotti στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τον Απρίλιο του περασμένου έτους για να επιβλέψει την εξαγορά της Credit Suisse που έγινε με κυβερνητική μεσολάβηση καθώς και την πολυετή ενσωμάτωση της. Η τράπεζα κατέγραψε ζημία στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους και έχει προειδοποιήσει ότι το 2024 θα είναι πιο δύσκολο καθώς θα πραγματοποιηθούν πιο σύνθετες εργασίες ενοποίησης.

    Ο Πρόεδρος της UBS Colm Kelleher έλαβε σταθερή αποζημίωση 4,7 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για την περίοδο 2023-2024.

    Η κατανομή των μπόνους της UBS αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο των «δύσκολων συνθηκών λειτουργίας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας της αγοράς που προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις», ανέφερε η τράπεζα στην έκθεση της.

    Τράπεζες σε όλη την Ευρώπη μειώνουν το μέγεθος των συνολικών μπόνους στα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής, μετά την πτώση των deals και την επιβράδυνση των συναλλαγών πέρυσι.

    Η BNP Paribas μείωσε τη συνολική μεταβλητή αποζημίωση στην επενδυτική της τράπεζα κατά περίπου 5%, ενώ η Deutsche Bank μείωσε τον αντίστοιχο λογαριασμό της κατά περισσότερο από 10%.

    Από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse τον Ιούνιο, η UBS έχει θέσει σημαντικούς στόχους για την ενοποίηση της πρώην ανταγωνίστριας της, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης κόστους περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σε μια επιστολή προς τους μετόχους της, η UBS ανέφερε ότι ο Ermotti θα μπορούσε να παραμείνει επικεφαλής της ελβετικής τράπεζας ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης με την Credit Suisse.

    Σύμφωνα με την κοινή επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Προέδρου, «ο Sergio έχει δεσμευτεί να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης, αν όχι και περισσότερο».

    Από την εξαγορά και μετά, η κεφαλαιοποίηση της UBS ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 16 ετών, συμβάλλοντας στην εδραίωση του ηγετικού της ρόλου στη διαχείριση παγκόσμιου πλούτου.

    Διαβάστε ακόμη:

    UBS: Πούλησε δάνεια 8 δισ. δολ. της Credit Suisse στην Apollo Global Management

    UBS για Theon International: Αγοράστε τη μετοχή με στόχο τα €17 – Περιθώριο ανόδου άνω του 35%

    UBS: Kεφαλαιοίηση άνω των 100 δισ. δολ. ένα χρόνο μετά την εξαγορά της Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ