• Business

    Τζόου Σιαολί (Πρέσβης της Κίνας): Το project της Cosco θα φέρει και νέες συμφωνίες

    Ζοού Ξιαόλι. Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα


    Η επένδυση της Cosco στη χώρα μας δεν θα ενισχύσει μόνο την εμπορική και επενδυτική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, αλλά ανοίγει τον δρόμο και για άλλες επενδύσεις από κινεζικούς ομίλους υποστήριξε ο Κινέζος πρέσβης κ. Τζόου Σιαολί και τη διάρκεια ομιλίας σε μέλη του διπλωματικού σώματος και εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων. Η κινεζική πρεσβεία διοργάνωσε την Παρασκευή κλειστή εκδήλωση για γυναίκες πρέσβεις στην Ελλάδα και συζύγους πρέσβεων, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ ΑΕ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ), θυγατρικής της Cosco.

    Ζοού Ξιαόλι. Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα
    Ζοού Ξιαόλι. Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα

    Ο κ. Τζόου τόνισε, επίσης, πως οι επενδύσεις στο λιμάνι (που φτάνουν το ένα δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, μαζί με τα κεφάλαια προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους και το μίσθωμα στον ΟΛΠ) θα διευκολύνουν “τις διμερείς ανταλλαγές στον τομέα του τουρισμού, των χρηματοδοτήσεων, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστημονικής καινοτομίας”. Κατά τον Κινέζο διπλωμάτη, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για απόκτηση του 67% του ΟΛΠ ΟΛΠ +0,77% από την Cosco θα συμβάλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα καθώς δίνει θετικό σήμα και στους υπόλοιπους διεθνείς επενδυτές.

    Οπως είπε, “ορισμένοι ξένοι πρεσβευτές στην Ελλάδα μού λένε ότι οι επιχειρήσεις στις χώρες τους παρακολουθούν στενά το έργο. Εάν οι Κινέζοι πετύχουν, οι επιχειρηματίες τους θα έρθουν επίσης στην Ελλάδα». «Με αυτή την έννοια», πρόσθεσε, «το έργο στο λιμάνι του Πειραιά έχει πάει πολύ πέρα από το διμερές πεδίο».

    Κατά τον πρέσβη της Κίνας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις προσπάθειες στην Ελλάδα για αναζωογόνηση της οικονομίας και “θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στον Πειραιά. Η αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα θα ωφελήσει την Ευρώπη στο σύνολό της, αφού οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Κίνας και ΕΕ θα γίνουν ισχυρότεροι και πιο ζωντανοί”.

    Στο Πεκίνο εκτιμούν πως η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση, ξεκαθάρισε ο κ. Τζόου Σιαολί, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς και στις αμφιβολίες που υπήρχαν την περίοδο που η Κίνα αποφάσισε να προχωρήσει σε σειρά μεταρυθμίσεων στην οικονομία της.

    Τόνισε πως “η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτική γεωγραφική θέση, ικανά δίκτυα μεταφορών, επίγεια, θαλάσσια και εναέρια, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τουριστικούς πόρους, καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικά ινστιτούτα, επαγγελματίες και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, που αποτελούν σημαντικά θεμέλια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”.

    Σύμφωνα με τον Πρέσβη της Κίνας , “η Cosco είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας του Πειραιά. Η μέχρι τώρα επιτυχία της ΣΕΠ ΑΕ δεν είναι μόνο επιτυχία της Cosco, είναι επίσης μια επιτυχία της Ελλάδας, αποτέλεσμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Το αυτό θα ισχύσει και για τον OΛΠ. Όπως και η ΣΕΠ, έτσι και ο OΛΠ αποτελεί πλέον κινεζικό επενδυτικό σχέδιο. Όμως οι δύο εταιρείες ήταν και παραμένουν ελληνικές και ανήκουν στους Έλληνες. Η ΣΕΠ θα είναι πάντα ένας ελληνικός τερματικός λιμενικός σταθμός και ο OΛΠ θα είναι πάντα ένα ελληνικό λιμάνι. Τόσο Η ΣΕΠ όσο και ο μελλοντικός OΛΠ θα συνεχίσουν να απασχολούν Έλληνες διευθυντές και προσωπικό, να συνεργάζονται με τις ελληνικές επιχειρήσεις, να συμβάλουν στα έσοδα του ελληνικού δημοσίου και των δήμων και να λειτουργούν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ