• Business

    TSMC: Βουτιά κερδών στα $6,5 δισ. – Αισιοδοξία για το 2024

    • NewsRoom
    Ο ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Morris Chang

    Ο ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Morris Chang (Πηγή: REUTERS/Ann Wang)


    Μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση κερδών κατά 25%, αντί για 30%, παρουσίασε για το γ’ τρίμηνο, ο ταϊβανέζικος γίγαντας κατασκευής μικροτσίπ TSMC, δηλώνοντας παράλληλα ότι βλέπει σημάδια σταθερότητας που υποδηλώνουν ανάκαμψη στον κλάδο των ημιαγωγών.

    Η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), ένας σημαντικός προμηθευτής της Apple και της Nvidia, δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη Ιουλίου-Σεπτεμβρίου μειώθηκαν στα 211 δισ. δολάρια Ταιβάν (6,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ) από 280,9 δισ. T$ ένα χρόνο νωρίτερα.

    Εντούτοις, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μικροτσίπ με συμβόλαια σε όλο τον κόσμο, είναι αισιόδοξος για το επόμενο έτος, προβλέποντας υγιή ανάπτυξη και πτώση στα επίπεδα αποθεμάτων του κλάδου.

    Η ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές και smartphone, δύο από τους επιχειρηματικούς κινητήριους μοχλούς του τεχνολογικού γίγαντα, αναμένεται να οδηγήσει την ανάκαμψή του, μαζί με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη ζήτηση για προηγμένα μικροτσίπ και προηγμένες προϊόντα της TSMC.

    «Μπορούμε να περιμένουμε το 2024 να είναι μια υγιής χρονιά ανάπτυξης για την TSMC», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος CC Wei.

    Παράλληλα, η TSMC έχει «περιορίσει κατάλληλα» τις δαπάνες για φέτος σε περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια, τόνισε ο Wei.

    Οι δαπάνες για τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 13% από το προηγούμενο τρίμηνο στα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Στους δύο αυτούς μήνες αρχίσαμε να βλέπουμε τη ζήτηση να σταθεροποιείται στην αγορά υπολογιστών και smartphone» και οι έλεγχοι αποθεμάτων έχουν γίνει «πιο υγιείς από όσο πιστεύαμε», συμπλήρωσε ο Wei.

    Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την πορεία του κλάδου, καθώς ο βασικός προμηθευτής της TSMC, ASML έκανε λόγο για σταθερές πωλήσεις το 2024 την Τετάρτη, επικαλούμενος νέες επενδύσεις.

    Τα καλύτερα αποτελέσματα για το γ’  τρίμηνο των προβλέψεων, ακολουθούν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη από την ανταγωνιστική Samsung Electronics νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    Η TSMC, η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της Ασίας, δήλωσε ότι τα έσοδα του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 14,6% στα 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σε συμφωνία με την προηγούμενη πρόβλεψη της εταιρείας για 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Τα έσοδα από τον τομέα των υπολογιστών υψηλής απόδοσης, που περιλαμβάνει μικροτσίπ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης υψηλής τεχνολογίας, αντιπροσώπευαν το 42% των συνολικών πωλήσεών του, από 44% το προηγούμενο τρίμηνο αλλά από 39% ένα χρόνο νωρίτερα.

    Ωστόσο, ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προηγμένων μικροτσίπ, η TSMC, θα αμφιταλαντευτεί ανάμεσα σε μια διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας με αβέβαιη έκβαση, που θα μπορούσε να την καταστήσει ευάλωτη.

    Σημειώνεται ότι οι μετοχές της TSMC, οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ταϊπέι, υποχώρησαν κατά 27,1% το 2022, όμως έχουν αυξηθεί κατά 22% μέχρι στιγμής φέτος, δίνοντας στον κατασκευαστή μικροτσίπ, αγοραία αξία 432,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η μετοχή σημείωσε άνοδο 1,1%.

    Διαβάστε επίσης:

    Gucci και Chanel σαρώνουν τα ακίνητα στις ΗΠΑ

    Rolex: Πέφτουν οι τιμές στα μεταχειρισμένα – Ξεπουλάνε οι φθηνότεροι ανταγωνιστές

    Watches of Switzerland: Υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας αγόρασαν μετοχές αξίας 1,1 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ