• Business

    Τσίπρας-Παππάς: Το σχέδιο άλωσης της χώρας… μέσω του ΚΕΦΟΜΕΠ – Οι περιπτώσεις Καλογρίτσα, Χούρι, Κοντομηνά

    Νίκος Παππάς, Χρήστος Καλογρίτσας

    Νίκος Παππάς, Χρήστος Καλογρίτσας


    Πριν από λίγα χρόνια και για την ακρίβεια το 2016 με πρόσχημα την λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers, στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και των ελεγκτικών φορολογικών αρχών με την συνοδεία εισαγγελέα, πραγματοποιούν εφόδους σε 10 σπίτια στα Βόρεια Προάστια. 

    Κατάσχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προσπαθούν να ανακαλύψουν στοιχεία που να αποδεικνύεται φοροδιαφυγή μέσω της περίφημης λίστας. Είναι σαφές ότι είναι αργά για τέτοιες κινήσεις. Η λίστα δημοσιοποιήθηκε στην Ελλάδα ήδη από το 2013.

    Ταυτόχρονα το ΚΕΦΟΜΕΠ, δηλαδή το Κέντρο των Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ελέγχει εκατοντάδες επιχειρηματίες σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει λεφτά για τον κρατικό προϋπολογισμό!!!

    Επιχειρηματίας λέει σήμερα, ότι οι άνθρωποι του ΚΕΦΟΜΕΠ εκείνη την εποχή “ακροβατούσαν” μεταξύ της νομοθεσίας και της προσωπικής τους άποψης. 

    Δηλαδή τα πρόστιμα που επέβαλλαν ήταν σε μεγάλο βαθμό, γιατί κάτι έπρεπε να πληρώσουν όλοι.

    Στους διάσημους πλέον διαλόγους μεταξύ του Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή,  ο πρώην υπουργός και στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, κ. Παππάς, αναγνωρίζει ότι στο ΚΕΦΟΜΕΠ επί Μασίνα βάζανε στο στόχαστρο τον τάδε…

    Για να απαντήσει ο κ. Μιωνής: «Τον Μασίνα τον πήρε κατευθείαν ο Παπαγγελόπουλος και έτσι ξεκίνησε ο έλεγχός μου. Δεν πήγε μέσω Αλεξιάδη (σ.σ. του πρώην υφυπουργού Οικονομικών). Πήρε ο Παπαγγελόπουλος ο ίδιος τηλέφωνο τον Μασίνα…». 

    Για να απαντήσει μάλλον αμήχανα ο κ. Παππάς: «Ναι;».

    Μιωνής: «Ναι, ο ίδιος για να μου ξεκινήσει τον έλεγχο. Σε εμένα! Κάτοικο εξωτερικού, πολίτη εξωτερικού… δεν υπάρχει έλεγχος, έτσι κανονικά. Δεν υπάρχει! Πως το λένε! Δεν υπάρχει! Έτσι… Δηλαδή, τον πήρε κατευθείαν ο Παπαγγελόπουλος τον Μασίνα τηλέφωνο. 

    Χωρίς να περάσει από τον Αλεξιάδη, χωρίς να περάσει από το υπουργείο Οικονομικών, τίποτα. Καταλαβαίνεις; Φυσικά και τα ξέρω, έτσι; Δηλαδή έχω intelligence. Τα ξέρω! Δηλαδή, αλλά σε κάποια στιγμή… τι θα κάνω…;».

    Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών που δεν επιδέχονται καμία αμφιβολία ο Μασσίνας αποχώρησε από το ΚΕΦΟΜΕΠ κατόπιν εντολής του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

    Στην Λίστα και ο Khuri (Χούρι) 

    Ένα από τα πρόσωπα που έχουν λεφτά στην HSBC και το όνομα του αναφέρεται στην λίστα Λαγκάρντ είναι του KHURI NAHIB HANNA. Η λίστα δημοσιοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2013.  

    Οι καταθέσεις την στιγμή που η λίστα κλάπηκε από τον τότε υπάλληλο της τράπεζας στην Ελβετία Εβρε Φαλτσιανί, ανερχόταν στον ποσό των 9,586 εκατ. ευρώ. 

    Το 2016 επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, το ΣΔΟΕ ελέγχει και τα βιβλία της κατασκευαστικής εταιρείας CCC μέτοχοι της οποίας είναι οι οικογένειες Χούρι και οι Σαχίμπ. 

    Η πολυεθνική έχει την έδρα της στην Αθήνα, αλλά σύμφωνα με την νομοθεσία απαγορεύεται να κάνει δουλειές εντός της Ελληνικής Επικρατείας. 

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες σε ένα από τα μέλη της οικογένειας, οι άνδρες του ΚΕΦΟΜΕΠ προχωρούν σε μια “ακροβατική φορολογική” κίνηση. 

    Του επιβάλλουν πρόστιμο περίπου 3 εκατ ευρώ, γιατί ενώ είναι κάτοικος εξωτερικού εν τούτοις διαμένει στην Ελλάδα πάνω από 183 ημέρες κατ έτος.  

    Άρα με βάση την νομοθεσία θα έπρεπε να έχει φορολογηθεί για το παγκόσμιο εισόδημα του και όχι μόνο για τις αποδοχές του στην Ελλάδα. Από τον έλεγχο προκύπτει ότι πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο (μαζί με τα πρόστιμα) περίπου 3 εκατ. ευρώ.   

    Είναι σαφές ότι το ΚΕΦΟΜΕΠ θέλει (ή έχει εντολές) να φορολογήσει άγρια τις  οικογένειες Χούρι και Σαχίμπ. 

    Έως τώρα είναι άγνωστο εάν το μέλος της οικογένειας προσέφυγε στα δικαστήρια για την απόφαση του ΚΕΦΟΜΕΠ η απέφυγε το πρόστιμο εξαιτίας … υπερβολών των φορολογικών αρχών. 

    Λίγους μήνες αργότερα η CCC υπογράφει την περίφημη συμφωνία με κατασκευαστή Χρήστο Καλογρίτσα για την υπεργολαβία στο εξωτερικό. 

    Ο Καλογρίτσας φυσικά υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία υπεργολαβία,  αλλά τα λεφτά των 3 εκατ.  ευρώ δόθηκαν από την οικογένεια Χούρι της CCC για να δημιουργηθεί το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα με χθεσινή του ανακοίνωση ο Καλογρίτσας υποστηρίζει οτι σύντομα θα καταθέσει επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση. 

    Ο Δημήτρης Κοντομηνάς

    Περίπου εκείνη την εποχή,  δηλαδή το 2015, το ΣΔΕΟ και το ΚΕΦΟΜΕΠ  ήδη έχουν πραγματοποιήσει σκληρό έλεγχο και στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά και του επιβάλει πρόστιμα 90 εκατ. ευρώ. 

    Λίγο αργότερα Τσίπρας-Παππάς απευθύνθηκαν στον Κοντομηνά για να «δανείσει» τον Alpha στον Καλογρίτσα, αλλά όχι ολόκληρο. 

    Ζητούσαν μόνο το ειδησεογραφικό τμήμα (ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές) και το ψυχαγωγικό να παραμείνει στον Κοντομηνά, με εξαίρεση την εκπομπή του Λαζόπουλου που θα περιήρχετο στην εποπτεία του Καλογρίτσα. Ο Κοντομηνάς εκείνο τον καιρό είχε υποστεί έναν σκληρό οικονομικό έλεγχο, από τον οποίο είχε αποκομίσει περί τα 80 εκατ. ευρώ πρόστιμο. 

    Τούτου δοθέντος και με τη δαμόκλειο σπάθη του προστίμου να κρέμεται πάνω από την κεφαλή του, δέχτηκε να συναντηθεί με τον Καλογρίτσα. Η συνάντηση διήρκησε 10 λεπτά. 

    Μερικές ημέρες αργότερα βγήκε ξαφνικά στην εκπομπή της Μενεγάκη και κατήγγειλε τη σκευωρία που έστηνε η συμμορία προκειμένου να αποκτήσει κανάλι ο ΣΥΡΙΖΑ…»

    Τι είχε συμβεί με τον Κοντομηνά

    Πριν από λίγα χρόνια το ΣΔΟΕ είχε καταλογίζει στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά (πρώην μέτοχος Alpha TV) επιπλέον φόρους και πρόστιμα, 90 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας διαφοράς φόρου για τα έτη 2006-2008 και υποβολής ανακριβούς δήλωσης.

    Η διαδρομή του χρήματος, σύμφωνα με τις περιγραφές των αρχών, καταγράφεται από τότε που ήρθε στην Ελλάδα από την Γαλλία η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

    Στην λίστα αναφέρεται πως εντοπίστηκαν ίχνη καταθέσεων του στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης. 

    Όμως προ 16 -17 μηνών και για την ακρίβεια στις αρχές Μαρτίου του 2019,  η υπόθεση κρίθηκε παραγεγραμμένη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)  καθώς αν και βρέθηκαν καταθέσεις του σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και εσωτερικού που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, οι φόροι και οι πρόσθετοι φόροι που του επιβλήθηκαν υπέπεσαν σε 5ετή παραγραφή.

    Πρόκειται για εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που καταλαμβάνει όλες τις ανάλογες υποθέσεις που υπάγονται στον γενικό κανόνα 5ετούς παραγραφής.

    Η εντολή έρευνας στο ΣΔΟΕ στον Κοντομηνά

    Έτσι, κινητοποιήθηκε (4.10.2012) η Εισαγγελία του Οικονομικού Εγκλήματος και δόθηκε εντολή έρευνας στο ΣΔΟΕ και ακολούθησε (18.12.2014) παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος προς το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχει φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ.

    Από τη λίστα Λαγκάρντ δεν προέκυψε κάτι το ιδιαίτερο. Βρέθηκε ένας λογαριασμός στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης που σχετιζόταν με την Interamerican της οποίας ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν πρόεδρος και διευθυντής του εν λόγω ομίλου.

    Επίσης, στην ίδια Τράπεζα της Γενεύης βρέθηκε λογαριασμός (Νοέμβριος 2005 έως Φεβρουάριο 2007) ο οποίος σχετιζόταν με την επιχείρηση Global Multi Strategies, o οποίος όμως από τον Μάρτιο του 1999 είναι αδρανής με μηδενικό υπόλοιπο.

    Άρση του τραπεζικού απορρήτου

    Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε άρση του τραπεζικού απορρήτου και τραπεζικός έλεγχος στην ημεδαπή (Ελλάδα) για τα έτη 2005-2007.

    Από τον έλεγχο αυτό προέκυψε ένας λογαριασμός στην Τράπεζα Millennium που περιείχε καταθέσεις 41.241.277 ευρώ, 13.692.660 ευρώ και 11.030.778 ευρώ.

    Τα ποσά αυτά αποτελούν πρωτογενείς καταθέσεις. 

    Δηλαδή, για τα ποσά αυτά δεν προέκυψε πηγή και αιτία προέλευσης τους (σύμφωνα με πάντα με τις αρχές) , με αποτέλεσμα να έχει επέλθει προσαύξηση της περιουσίας του, η οποία δεν έχει φορολογηθεί, σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές.

    Έτσι, καταλογίστηκαν φόροι, προσαύξηση φόρου λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης, κ.λπ.

    Προσέφυγε στο ΣτΕ

    Ο 81  χρονος (γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1939) Δημήτρης Κοντομηνάς προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι οι αξιώσεις της Εφορίας έχουν υποπέσει σε 5ετή παραγραφή (2006-2008), καθώς οι οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν το 2015, δηλαδή επι ΣΥΡΙΖΑ. 

    Αντίθετα, οι φορολογικές αρχές υποστήριζαν ότι η παραγραφή είναι 10ετής.

    Με απλά λόγια το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2347/2018 απόφασή του και με πρόεδρο την τότε αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ (σημερινή πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας), είπε ότι οι πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν μέσα στο 2015, δηλαδή μετά τη λήξη της προθεσμίας της παραγραφής και για το λόγο αυτό είναι άκυρες.

    Ούτε όμως, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, μπορεί να θεωρηθούν νέα στοιχεία εκείνα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή, από τα οποία δεν προκύπτει –αποδεικνύεται η ύπαρξη φορολογητέας ύλης στην ημεδαπή.

    Τέλος, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο έχασε την δικαστική μάχη με το Δημήτρη Κοντομήνα (και τους φόρους φυσικά που θα μπορούσε να εισπράξει), πλήρωσε και 460 ευρώ για δικαστικά έξοδα.



    ΣΧΟΛΙΑ