• Business

    Big Deal: Πώς ο Δημήτρης Κοντομηνάς κέρδισε 3,5 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom
    Δημήτρης Κοντομηνάς

    Δημήτρης Κοντομηνάς


    Στη διπλάσια τιμή από την αρχική επένδυση των 3,5 εκατ. έκλεισε το deal για την πώληση του Alpha Κύπρου. Κυπριακός σταθμός, χωρίς ελληνικό χρώμα στη μετοχική του σύνθεση, γίνεται ο Alpha Κύπρου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ανήκε στον ιδιοκτήτη τού Alpha Ελλάδας Δημήτρη Κοντομηνά. Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε και επίσημα το deal μεταξύ του επιχειρηματία και ενός επιχειρηματικού ομίλου, πίσω από τον οποίο φαίνεται να είναι η Χ.Α. Παπαέλληνας, με τον Κοντομηνά να εγκαταλείπει οριστικά τον σταθμό, όχι όμως και τις υπόλοιπες επενδύσεις του στο νησί.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες , το deal μεταξύ των δύο πλευρών υπολογίζεται πως άγγιξε τα 7 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από εταιρείες συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Παπαέλληνα, ενώ το κανάλι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Alpha Ελλάδας, ως αποκλειστικός του συνεργάτης, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως για τον τηλεθεατή δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή.

    Σημειώνεται πως στη μετοχική σύνθεση του καναλιού δεν συμμετείχε κανένας άλλος Κύπριος επιχειρηματίας και πως ο Alpha θα συνεχίσει να στεγάζεται σε εγκαταστάσεις στα Λατσιά, τις οποίες θα ενοικιάζει, όπως γινόταν και με το προηγούμενο καθεστώς.

    Γνωστή πρακτική

    Η είδηση της πώλησης του Alpha κάνει ήδη τον γύρο των αθηναϊκών Μέσων, τα οποία θεωρούν φυσική εξέλιξη την εξαγορά του σταθμού, λόγω της γνωστής πρακτικής του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά να πωλεί τις επιχειρήσεις του σε διπλάσια τιμή, κυρίως όταν αυτές είναι κερδοφόρες.

    Το ίδιο έγινε και με τον Alpha Κύπρου. Η επένδυση για την κάθοδο του σταθμού στην Κύπρο άγγιξε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και δύο χρόνια μετά, ο σταθμός παραμένει κερδοφόρος, χωρίς μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, αφού δεν επενδύει σε πολλές δικές του παραγωγές, δείχνοντας πως η μεταβίβαση ή η αναζήτηση συνεργασιών ήταν μια εξέλιξη που δεν θα προξενούσε καμία εντύπωση στην αγορά. Έτσι και έγινε. Ο Κοντομηνάς κατάφερε να πωλήσει τον σταθμό σχεδόν στη διπλάσια τιμή, ενώ η επόμενη μέρα τον βρίσκει διπλά κερδισμένο, καθώς θα συνεχίσει να έχει έσοδα από την Κύπρο με τον Alpha Κύπρου να αγοράζει πλέον σε μεγαλύτερο αντίτιμο το πρόγραμμα από τον Alpha Ελλάδας.

    Γιώργος Θεοδότου

    Τα αθηναϊκά Μέσα, πάντως, εμφανίζουν ως νέο ιδιοκτήτη του σταθμού τον Γιώργο Θεοδότου, υπεύθυνο μάρκετινγκ των υπεραγορών ΑλφαΜέγα και εγγονό του επιχειρηματία Ανδρέα Παπαέλληνα. Για την πλήρη αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του σταθμού θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη αποσταλεί τα σχετικά έγγραφα και αναμένονται εγκρίσεις τις επόμενες ημέρες, όπως άλλωστε θα γίνει και με την επίσημη ανακοίνωση του σταθμού για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος.

    Θετική Εξέλιξη

    Η επόμενη μέρα της πώλησης μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί για το κανάλι των Λατσιών. Άλλωστε, τον τελευταίο χρόνο οι σχέσεις των δύο σταθμών, Alpha Κύπρου και Ελλάδας, ήταν κάτι παραπάνω από τυπικές, αφού τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε ο επιχειρηματίας στην Ελλάδα, είτε με δικαστικές του υποθέσεις, είτε με τους διαγωνισμούς για την αδειοδότηση, δεν του άφηναν περιθώρια για περαιτέρω ανοίγματα στην τηλεοπτική αγορά της Κύπρου.

    Μάλιστα, τα αθηναϊκά δημοσιεύματα συσχετίζουν την πώληση του σταθμού με την αδειοδότηση των καναλιών στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού όλοι οι ελληνικοί σταθμοί φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα με το άνοιγμα των φακέλων που έγινε από πλευράς της ελληνικής αρχής ραδιοτηλεόρασης (το ΕΣΡ) και δη ο Alpha που, σύμφωνα με αθηναϊκά Μέσα, έχει πρόβλημα ρευστότητας. Ήδη πάντως υπάρχει φημολογία πως ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς αναζητεί στρατηγικούς συμμάχους και για τον Alpha Ελλάδας. Και φαίνεται πως η πώληση του Alpha Κύπρου ήρθε στην κατάλληλη στιγμή και θα του δώσει την οικονομική ανάσα που αναζητούσε για τις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δημήτρης Κοντομηνάς: Πούλησε τον Alpha Cyprus για 7 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο όμιλος ANTENNA συνεχίζει τη μετάδοση των παραστάσεων “The Met: Live in HD” σε Ελλάδα και Κύπρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέος γενικός διευθυντής προγράμματος στον ΑΝΤ1 ο Τζώρτζης Ποφάντης



    ΣΧΟΛΙΑ