• Business

    Τρόμος στους ξενοδόχους: Άδεια μεγάλα ξενοδοχεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα


    Η Tui, ο μεγαλύτερος tour operator παγκοσμίως, ενημέρωσε τους πελάτες του πως δεν πληρώνει τις προκαταβολές.

    Με επιστολές που έστειλε σε όλους τους ξενοδόχους ανά τον κόσμο ενημερώνει ότι: Από τη στιγμή που ο κορονοϊός αναβαθμίστηκε σε πανδημία, βρισκόμαστε σε καθεστώς «force majeure», δηλαδή σε κατάσταση «ανωτέρας βίας». Και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια που να καλύπτουν τη ζημιά.

    Η Tui, λοιπόν, όπως αναφέρουν ξενοδόχοι στο mononews.gr, ενημέρωσε τους πελάτες της, όλους τους ξενοδόχους παγκοσμίως, με τους οποίους έχει συμβάσεις πως δεν ισχύουν οι υπογεγραμμένες συμφωνίες, λόγω αναβάθμισης της νόσου σε πανδημία.

    Ακόμα διευκρινίζει πως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

    -Δεν θα ακυρώσει προγραμματισμένες πτήσεις

    -θα συνεχίσει να πουλάει πακέτα

    Όμως υπογραμμίζει πως:

    Δεν ισχύουν τα γκαραντί συμβόλαια. Αν δεν υπάρξουν πελάτες, η Tui, για λόγους ανωτέρας βίας, δεν είναι υποχρεωμένη να καλύψει τις ρήτρες των συμβολαίων, δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τις προκαταβολές.

    Θα πληρώσω για τους πελάτες που θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι… διευκρινίζει η Tui.

    Πρόκειται για βόμβα μεγατόνων, καθώς την ίδια γραμμή θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι tour operators.

    Την ίδια ώρα οι Έλληνες ξενοδόχοι παρακολουθούν την εξέλιξη των ακυρώσεων, οι οποίες επιδεινώνονται ώρα με την ώρα.

    Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το εξής:

    Μεγάλο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της πόλης, σέρβιρε χθες 0 πρωινά.

    Ξενοδοχείο 300 δωματίων στην Αθήνα σέρβιρε μόλις 13 πρωινά.

    Ξενοδοχείο 100 δωματίων στην Πάτρα σέρβιρε 2 πρωινά.

    «Δεν είναι στιγμή για πανικό. Χρειάζεται συσπείρωση και οριζόντια αντιμετώπιση της κατάστασης από τα συναρμόδια υπουργεία και τις τράπεζες για να μην καταρρεύσει ο κλάδος που φέρνει το 25% του ΑΕΠ», δηλώνει στο mononews.gr ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

    Μέσα στο χειμώνα οι Έλληνες ξενοδόχοι πραγματοποίησαν επενδύσεις 1 δις ευρώ για ανακαίνιση των μονάδων τους, καθώς περίμεναν ότι το 2020 θα ήταν άλλη μία χρονιά ρεκόρ.

    Σήμερα, εκφράζεται ο φόβος ότι κάποια από τα 6.000 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα που λειτουργούν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δεν θα ανοίξουν , λόγω έλλειψης πελατείας.

    Η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό 10.000 ξενοδοχειακών μονάδων, εκ των οποίων το 40% λειτουργεί καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα ξενοδοχεία αυτά έχουν δει ραγδαία πτώση του τζίρου τους τις τελευταίες βδομάδες, πτώση που σήμερα προσεγγίζει ακόμα και το 90% για κάποιες μονάδες, χωρίς να μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη.

    Οι φορείς του τουρισμού –στις συνεχείς συσκέψεις με τους συναρμόδιους υπουργούς- ζητούν να υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχμένου με μέριμνα οριζόντια για όλες τις μονάδες, καθώς όπως λένε: πρέπει να υποστηρίξουμε τον τουρισμό. Το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει σε συνθήκες μηδενικής ζήτησης.



    ΣΧΟΛΙΑ