• Business

    Τρόμος για τα εκκαθαριστικά τιμολόγια ρεύματος Απριλίου και Μαΐου

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Σε στενό κλοιό έχει βρεθεί η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις υπό την απειλή του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, όπως αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος ειδικά του Απριλίου και του Μαΐου.

    Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές  στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι τιμές κινούνται από 300-400/Mwh, και αυτές οι τιμές  θα αποτυπωθούν στα τιμολόγια καταναλωτών και επιχειρήσεων τον Απρίλιο.

    Τον επόμενο μήνα το Μάιο τα τιμολόγια θα είναι ακόμη υψηλότερα, αφού στο κόστος παραγωγής των μονάδων ενέργειας τον Απρίλιο θα αποτυπώνονται οι πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου του Μαρτίου.

    Αγοράζοντας 80 ευρώ το φυσικό αέριο το Μάρτιο η τιμή του ρεύματος ξεπερνάει τα 300 ευρώ η Mwh και όλοι αναρωτιούνται που θα φτάσει η τιμή της χονδρεμπορικής το Απρίλιο (και τα τιμολόγια το Μάιο), αν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση. Τον Απρίλιο  οι παραγωγοί ενέργειας θα έχουν αγοράσει το φυσικό αέριο στα 200 ευρώ τη Mwh που είναι η τιμή του το Μάρτιο.

    Γιατί συζητείται η ανάγκη παρέμβασης

    Η τιμή που προμηθεύονται το Φ.Α. όλοι οι προμηθευτές και οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές TTF του προηγούμενου μήνα (front month), όπως αυτό καθορίζεται στις σχετικές συμβάσεις τους, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει spot αγορά (hub), αντίθετα με ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

     Οι Σύνδεσμοι Βιομηχάνων τονίζουν με ανακοίνωσή τους, ότι το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειοψηφία αυτών.
    Γι αυτό και προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

    Οι τιμές για σήμερα

    Στα 313 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται για σήμερα, Παρασκευή, η τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, μειωμένη κατά 10,45% σε σχέση με την Πέμπτη.

    Η μέγιστη τιμή ανέρχεται σε 480 ευρώ και η ελάχιστη σε 204 ευρώ, ενώ η ζήτηση είναι σταθερή στις 190 γιγαβατώρες.

    Στο μείγμα παραγωγής, πτώση σημείωσε το αέριο με 39,5%, ενώ οι ΑΠΕ είναι 28,5%, ο λιγνίτης 16,6%, τα υδροηλεκτρικά 3,3% και οι εισαγωγές 8,7%.

    Στη Βουλγαρία η αυριανή τιμή είναι 293 ευρώ και στην Ιταλία 371 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ