• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank) σε αναλυτές: Τα σενάρια για τις επιπτώσεις της κρίσης

    Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Στα σενάρια που έχει «τρέξει» η Eurobank αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την άνοδο στις τιμές ενέργειας, τον κίνδυνο αύξησης επιτοκίων και της επιβράδυνσης, αναφέρθηκε πριν από λίγο ο CEO  της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

    Ειδικότερα όπως είπε οι άμεσες επιπτώσεις από την έκθεση της τράπεζας σε δάνεια που σχετίζονται με Ρωσία και Ουκρανία είναι  80 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ποσό έχει εξασφαλίσεις σε μετρητά και ακίνητα. Επίσης οι επιπτώσεις που αφορούν επιχειρηματική δραστηριότητα (εισαγωγές-εξαγωγές) είναι χαμηλότερες των  50 εκατ. ευρώ που είναι επίσης εξασφαλισμένες.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιπτώσεις που προέρχονται από το ενεργειακό κόστος, πληθωρισμό, τον τουρισμό και το μακροοικονομικό περιβάλλον, τα επιτόκια.

    Εκτίμησε ότι η επίπτωση από τον τουρισμό δεν θα είναι μεγάλη, καθώς προβλέπεται αύξηση πάνω από 80% των τουριστικών εσόδων φέτος (έναντι 61% το 2021). Όπως είπε είναι μικρό το ποσοστό των εσόδων από τη ρωσική αγορά.

    Η επίπτωση στην Κύπρο προέρχεται επίσης, κυρίως, από τον τουρισμό. Υπολογίζεται ότι  η επίπτωση θαα φτάσει μέχρι το 10% των κερδών της κυπριακής θυγατρικής, δηλαδή γύρω στα 4-7 εκατ. ευρώ.

    Αναφερόμενος στα επιτόκια κααι ειδικά στο  euribor, η ανάλυση της Eurobank δείχνει ότι αν κινηθεί από το -0,5% στο 0%, τότε υπάρχει θετική επίπτωση στα κέρδη κατά 60 εκατ. ευρώ. Αν κινηθεί έως το 0,5%, τότε προκύπτει επιπλέον όφελος 30 εκατ. ευρώ από το επιτοκιακό περιθώριο, ενώ για άνοδο άνω του 0,5%, τα επιπλέον κέρδη κυμαίνονται κάτω του 30%, καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων.

    Ενώ η αύξηση στις τιμές της ενέργειας «τροφοδοτεί» τον πληθωρισμό και ανακόπτει την ανάπτυξη.

    Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ακόμα πως στόχος της τράπεζας για φέτος και την επόμενη τριετία, είναι η καταβολή μερίσματος από το 2023, κεφαλαιακή ενίσχυση κυρίως μέσω της μείωσης του κινδύνου από τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και της αποτελεσματικότητας, η αύξηση της κερδοφορίας ανά μετοχή κατά 13% το έτος, και ακόμα περιλαμβάνουν  επενδύσεις στα ακίνητα, την τεχνολογία, το wealth management και τις διεθνείς δραστηριότητες.

    Διαβάστε επίσης

    Φωκίων Καραβίας: Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά

    Eurobank: Στα 424 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το 2021 – Στο 6,8% ο δείκτης NPEs



    ΣΧΟΛΙΑ