• Business

    Τρύπα μισό δισ. αφήνει το «κανόνι» της Thomas Cook, διαρκείς συσκέψεις στο υπουργείο Τουρισμού


    Ιδιαίτερα ζοφερές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό από το «κανόνι» της Thomas Cook. Ξενοδοχειακές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά στο mononews.gr πως η ζημιά μπορεί να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ για ξενοδόχους και ταξιδιωτικά γραφεία.

    Μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο το «φέσι» για τους Έλληνες ξενοδόχους υπολογίζεται χοντρικά στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλες είναι οι απώλειες για τον Σεπτέμβριο που ακόμα «τρέχει» αλλά και τον Οκτώβριο. Και φυσικά τινάζονται στον αέρα και όλα τα μελλοντικά πακέτα της Thomas Cook, η οποία έφερνε στην Ελλάδα περί τα 3 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο.

    Η κατάρρευση της Thomas Cook οδηγεί σε απόγνωση εκατοντάδες ξενοδόχους που είχαν συμβόλαια για το 2020.

    Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το συνολικό «κανόνι» στην Κρήτη μπορεί να προσεγγίσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και άλλη τόση είναι η επίπτωση για τη Ρόδο, όπως και για την Κω. Ακολουθούν η Κέρκυρα και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

    Σημαντικές θα είναι επίσης και οι παράπλευρες απώλειες για τους προμηθευτές των ξενοδοχείων (τρόφιμα, ποτά κλπ.)…

    Στο υπουργείο Τουρισμού, από νωρίς το πρωί οι συσκέψεις με τους φορείς του τουρισμού είναι πυρετώδεις και θα συνεχιστούν…

    Συγκεκριμένα, σήμερα στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, του Υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, των υφυπουργών Α. Σκέρτσου, Α. Βεσυρόπουλου, Θ. Σκυλακάκη και Γ. Κεφαλογιάννη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.

    Η σύσκεψη γίνεται προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των δράσεων και των άμεσων μέτρων που έχουν δρομολογήσει ήδη τα Υπουργεία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (επιχειρηματίες κι εργαζόμενους).

    Προς ώρας αναλυτικά στοιχεία για τις απώλειες ανά ξενοδοχειακή μονάδα δεν υπάρχουν.

    Ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν υπάρχουν πιέσεις στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες.

    «Το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν μεμονωμένοι επιχειρηματίες που είχαν το μεγαλύτερο όγκο των συμβολαίων τους με την Thomas Cook» αναφέρουν πηγές της αγοράς στο mononews.gr.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδόχου, ο οποίος έχει αυτήν τη στιγμή πάνω από 400 πελάτες της Thomas Cook, ο οποίος και δήλωσε στους FT ότι η Thomas Cook τού χρωστά πάνω από 1 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και πως μετά την κατάρρευση της εταιρείας, η οποία του εξασφάλιζε το 80% των κρατήσεών του, θα κλείσει πιθανότατα για τη σεζόν τον Οκτώβριο, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζομένους.

    Σε ό,τι αφορά τώρα τη γραμμή πίστωσης των 40 εκατ. ευρώ που είχε «ανοίξει» η Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), η οποία αποτελεί joint venture μεταξύ της Thomas Cook plc και της LMEY Investments, κύκλοι της Πειραιώς αναφέρουν ότι έχουν εκταμιευθεί 22 εκατ. ευρώ και το ποσό είναι πλήρως καλυμμένο με collaterals σε μετοχές και δύο ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κω.

    Να σημειωθεί ότι το joint venture της Thomas Cook και της LMEY ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 με στόχο την επέκταση στον κλάδο των ιδιόκτητων ξενοδοχείων στους δύο βασικούς προορισμούς της Thomas Cook: την Ισπανία και την Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ