• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η εκκαθάριση της Thomas Cook βήμα προς βήμα και η επόμενη μέρα

    • Bloomberg


    Αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης υπέβαλε, το πρωί της Δευτέρας, η Thomas Cook Group Plc μετά το ναυάγιο των τελευταίων προσπαθειών διάσωσης της.

    Η εταιρεία που εφηύρε τα πακέτα διακοπών έπαψε να λειτουργεί εν μία νυκτί, με όλες τις πτήσεις και τις κρατήσεις της να ακυρώνονται.

    Τι θα συμβεί κατά την εκκαθάριση;
    Η Thomas Cook θα παραδοθεί τώρα σε διαχειριστές οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ρευστοποιήσουν ό,τι μπορούν για να πληρώσουν τους πιστωτές, με τα χρέη να ανέρχονται περίπου σε 1,9 δισεκατομμύρια λίρες (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Η εταιρεία συμβούλων Alix Partners θα επιβλέπει την εκκαθάριση και η KPMG θα βοηθήσει στη διαχείριση ορισμένων θυγατρικών της Thomas Cook. Οι μέτοχοι βρίσκονται σε δεινή θέση, ενώ οι πιστωτές θα ανακτήσουν ένα μέρος της αρχικής τους επένδυσης από τα έσοδα που θα αποφέρει η πώληση περιουσιακών στοιχείων. Αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

    Θα επιβιώσει με κάποια μορφή;
    Θεωρείται απίθανο. Υποχρεωτική εκκαθάριση σημαίνει συνήθως ότι η εταιρεία παύει να τελεί υπό διαπραγμάτευση, λέει η Emma Shipp, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Hewitsons. Οι ανταγωνιστές μπορούν να εξαγοράσουν τμήματα της επιχείρησης, εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωσή τους, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πιθανών αγοραστών.

    “Μπορεί να εξαγοραστούν ορισμένα τμήματα της επιχείρησης και σε αυτή την περίπτωση οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού θα μεταφερθούν μαζί με την επιχείρηση, αλλά αυτό εξαρτάται από τους αγοραστές και οι διαδικασίες θα γίνουν πολύ γρήγορα οπότε δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτό” είπε.

    Υπάρχουν άλλες εκκαθαρίσεις εταιρειών υψηλού προφίλ;
    Η Thomas Cook είναι η τελευταία ευρωπαϊκή ταξιδιωτική εταιρεία που μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης την τελευταία δεκαετία. Στον τομέα των αερομεταφορών η Air Berlin Plc, ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Γερμανίας, υπέβαλε ανάλογη αίτηση το 2017. Η Wow Air της Ισλανδίας έκλεισε το Νοέμβριο μετά το ναυάγιο της συγχώνευσής της με την Icelandair και η γαλλική αεροπορική εταιρεία Aigle Azur θα σταματήσει τις εργασίες της στο τέλος του μήνα.

    Πώς φτάσαμε ως εδώ;
    Η εκκαθάριση της Thomas Cook βάζει τέλος σε μήνες συνομιλιών που είχαν οδηγήσει σε μια συμφωνίας διάσωσης ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, υπό την ηγεσία του τουριστικού τμήματος της Fosun. Το σχέδιο αφορούσε τη χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια και την ανταλλαγή χρεών με μετοχές της εταιρείας που θα είχε ως αποτέλεσμα να πάρει τον πλειοψηφικό έλεγχο η Fosun. Οι πιστωτές θα αναλάμβαναν το αεροπορικό τμήμα. Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν μετά την αδυναμία της Thomas Cook να βρει υποστηρικτές για επιπλέον πίστωση ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών που ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τις μεγαλύτερες τράπεζες. Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για οικονομική βοήθεια, αλλά θα χρειαστεί να πληρώσει το λογαριασμό προκειμένου να φέρει πίσω στη χώρα περισσότερους από 150.000 πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στο εξωτερικό.

    Αυτός ο επαναπατρισμός είναι διπλάσιος σε μέγεθος από εκείνον που οργανώθηκε για τους πελάτες της Monarch Airlines, του αερομεταφορέα που είχε πτωχεύσει πριν από δύο χρόνια, και κόστισε περίπου 50 εκατομμύρια λίρες, δήλωσε η κυβέρνηση.

    Μετοχές, ομόλογα και swaps
    Η κατάρρευση του Thomas Cook ζημιώνει τους μετόχους. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της ανεστάλη μετά την είσοδο της σε καθεστώς εκκαθάρισης. Μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, οι μετοχές κατέγραφαν απώλειες 89% από τις αρχές του έτους, σημειώνοντας τη χειρότερη απόδοση από όλες της μετοχές του δείκτη FTSE All-Share. Τα ομόλογα σε ευρώ της εταιρείας έχασαν περισσότερο από τα 2/3 της αξίας τους τη Δευτέρα και τώρα θα αποτελέσουν μέρος των απαιτήσεων που θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν οι πιστωτές  κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης.

    Για τα hedge funds και άλλους επενδυτές που είχαν αγοράσει συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps) ασφαλίζοντας την έκθεσή τους στο χρέος της εταιρείας έναντι του κινδύνου αθέτησης, η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι εκκαθαριστές είναι πιθανό να διευθετήσουν την πληρωμή τους, η οποία μπορεί να ανέλθει σε 250 εκατομμύρια δολάρια.

     



    ΣΧΟΛΙΑ