• Business

    Οι τραπεζίτες θα κάνουν διαγραφές δανείων χωρίς τον φόβο του εισαγγελέα


    Κανονικά και με τον… νόμο θα μπορούν πλέον να χειρίζονται αναδιαρθρώσεις χρεών τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών και του δημοσίου, χωρίς τον φόβο του εισαγγελέα, καθώς στο «συμπληρωματικό» μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης από την Κομισιόν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την νομική κάλυψη των στελεχών αυτών.

    Όπως ορίζεται στα κείμενα του συμπληρωματικού μνημονίου, θα πρέπει από την πλευρά της κυβέρνησης να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα διασφαλίζει ότι οι ενέργειες που υλοποιούνται για την αναδιάρθρωση δανείων, είτε από στελέχη του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, με καλή τη πίστη και προς το συμφέρον του πιστωτή στη βάση διαδικασιών και αντικειμενικών κριτηρίων, θα θεωρούνται νόμιμες έναντι αστικών ή ποινικών ευθυνών.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες και οι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να προχωρούν σε διαγραφές δανείων, ακόμα και σε πολύ μεγάλους οφειλέτες, χωρίς τον κίνδυνο να βρεθούν ενώπιον εισαγγελέα για «ύποπτες» ενέργειες.

    Στο συμπληρωματικό μνημόνιο περιλαμβάνονται ακόμα προβλέψεις αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι όλα τα δάνεια (ακόμα και τα ενήμερα) θα μπορούν άμεσα να πωληθούν σε funds (με εξαίρεση τα δάνεια πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, που θα μπορούν να πωλούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2018), ορίζονται οι όροι αδειοδότησης και λειτουργίας των funds, ενώ προαναγγέλλεται η σύσταση γραμματείας υποστήριξης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους.

    Άλλες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο είναι οι εξής:

    – Εξειδικευμένοι δικαστές θα προσληφθούν για την εκδίκαση περιπτώσεων πτώχευσης νοικοκυριών ούτως ώστε να συντμηθεί ο χρόνος αναμονής για την εκδίκαση περιπτώσεων του ν. 3869/2010.

    – Το ΤΧΣ σε συνεργασία με την ΤτΕ θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για τα εναπομείναντα μη κανονιστικά εμπόδια ώστε να αναπτυχθεί μία δυναμική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    – Πλήρης ανεξαρτησία από πολιτικές παρεμβάσεις στη διοίκηση του ΤΧΣ και των τραπεζών.

    – Η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών από το ΤΧΣ θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος του Ιουλίου τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα ανασυσταθούν.

    – Θα γίνουν τροποποιήσεις ως προς τη διευκόλυνση της εκκαθάρισης επιχειρήσεων, ώστε να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

    – Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα τροποποιηθεί η νομοθεσία εξωδικαστικών ρυθμίσεων, με τη χρήση και εξωτερικής τεχνογνωσίας αν χρειαστεί, ούτως ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/stournaras-se-trapezites-mioste-grigora-ta-kokkina-dania/53873



    ΣΧΟΛΙΑ