• Business

    Οι τραπεζίτες στο Λονδίνο αναζητούν διέξοδο ελβετικού τύπου από το Brexit

    Ελβετια


    Οι τραπεζίτες στο Λονδίνο θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και θα ασκήσουν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση May να διαπραγματευτεί μια ελβετικού τύπου συμφωνία για το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τους Ευρωπαίους πελάτες, σύμφωνα με τις Financial Times.

    Η Ένωση Βρετανών Τραπεζιτών, όπως και άλλα μεγάλα λόμπι, επεξεργάζονται ένα σχέδιο ώστε να μπορούν οι τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και να επιτρέψουν παράλληλα τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν παρουσία στη βρετανική αγορά, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times. Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από την Πρωθυπουργό της χώρας, Theresa May.

    theresa may
    Theresa May, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

    Οι Ελβετοί ασφαλιστές έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρώπης και το αντίστροφο, με αντάλλαγμα να εξασφαλίζουν ότι οι κανονισμοί της θα παραμένουν οι ίδιοι. Όμως, οι ελβετικές τράπεζες δεν απολαμβάνουν αντίστοιχα προνόμια καθώς υπόκεινται σε σχετικά διαφοροποιημένους κανονισμούς.

    Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι βρετανικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν ένα είδος “διαβατηρίου” για να εισέρχονται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελείται από 28 διαφορετικά κράτη.

    Όμως η ψήφος στο ιστορικό δημοψήφισμα του Ιουνίου που ανέδειξε το Brexit (δηλαδή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.) απειλεί ξεκάθαρα την ισχύουσα συμφωνία, καθώς αυτή βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων και των ανθρώπων που συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή οικονομία. Τόσο το “διαβατήριο” όσο και η διακίνηση των εργαζομένων είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν μετά το δημοψήφισμα.

    Θεωρείται, δε, δεδομένο ότι το Brexit θα οδηγήσει σε πολύ πιο αυστηρούς κανόνες για τον έλεγχο της μετανάστευσης ενώ οι υποστηρικτές της εξόδου από την Ε.Ε. ισχυρίζονται ότι πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα είναι υποχρεωμένο να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    city of london
    Το City του Λονδίνου, το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Ευρώπης

    Το διαβατήριο οικονομικών υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας για τις διεθνείς τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο. Οι επενδυτικές τράπεζες που θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους αλλού με το που η χώρα χάσει την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, θα έχουν ένα “πλεονέκτημα αρχικής μετακίνησης”, όπως έχει υποστηρίξει και η Deutsche Bank σε ένα εμπιστευτικό note.

    Σε εκείνο το note, η γερμανική τράπεζα υποστήριξε ότι τα ανταγωνιστικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα σπεύσουν να μετεγκατασταθούν στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή το Λουξεμβούργο, χώρες όπου ήδη έχουν σημαντική παρουσία μέσω θυγατρικών.

    Ο Jamie Dimon, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, έχει προειδοποιήσει από τον Ιούλιο ότι η τράπεζα θα αναγκαστεί να μετακινήσει χιλιάδες υπαλλήλους της από το Λονδίνο όταν το Brexit γίνει πραγματικότητα. Ο Richard Gnodde, ένας από τους επικεφαλής της Goldman Sachs International, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μετακινήσει κάποιους ή και όλους τους 6.500 υπαλλήλους που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλού στην Ευρώπη, όταν ερωτήθηκε για τα σχέδια της Goldman Sachs σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το Brexit.

    Πάντως, υπάρχουν σημάδια ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εμφανίζονται δεκτικά στο να αποκτήσει το Λονδίνο ειδικό status. Ο Michael Roth, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να αποκτήσει το πολυπόθητο ειδικό status.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/i-credit-suisse-proidopii-ta-nafpigia-i-nees-parangelies-den-tha-afxithoun/68318



    ΣΧΟΛΙΑ