• Business

    Τραπεζίτες έτοιμοι να διώξουν τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων


    Τον ένα στους έξι δανειολήπτες τους που ανήκουν στην κατηγορία των «μπαταξήδων» κυνηγούν κατά προτεραιότητα οι τράπεζες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι «κόκκινοι» μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Μόλις δε, συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο στο κομμάτι που αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα λυθούν τα χέρια των τραπεζιτών για να απομακρύνουν τις διοικήσεις των επιχειρήσεων που δεν συνεργάζονται. Αυτό είναι το κλειδί που αναμένουν οι τράπεζες για να αναμετρηθούν με το πρόβλημα των κόκκινων επιχειρήσεων, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε στη Βουλή.

    Στρατηγικοί κακοπληρωτές και απρόθυμοι μέτοχοι είναι κατηγορίες που μπλέκονται αφού μεγάλοι επιχειρηματίες, όπως αποδεικνύουν στοιχεία των τραπεζών, έχουν προσχωρήσει στο κίνημα του «δεν πληρώνω», ρίχνοντας κανόνια στα δάνειά τους, επιχειρηματικά και προσωπικά. Μάλιστα, ειδικά στις επιχειρήσεις τους, εμποδίζουν τις εξελίξεις. Η περίπτωση Μαρινόπουλος είναι χαρακτηριστική καθώς ως την τελευταία στιγμή, οι μέτοχοι έβαζαν εμπόδια.

    Η εκπαραθύρωση διοικήσεων και μετόχων θα είναι ένα από τα όπλα, και θα γίνεται μέσω της μετοχοποίησης των δανείων ενώ η εκπλειστηρίαση ακινήτων θα είναι επίσης ένα καίριο όπλο. Εχοντας ήδη πραγματοποιήσει περί τους 500 πλειστηριασμούς, οι τράπεζες θα προλάβουν περί τους 500 με 600 ακόμη ενώ για το 2017 ενώ οι αρχικοί σχεδιασμοί έκαναν λόγο για 3.000 νέες διαδικασίες, πλέον οι τραπεζίτες «βλέπουν» τουλάχιστον 7.000.

    Στο επίκεντρο των πλειστηριασμών βρίσκονται έτσι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και τα μεγάλης αξίας ακίνητα, κυρίως εξοχικές κατοικίες ή εμπορικά ακίνητα χωρίς να αποκλείονται και πρώτες κατοικίες των λεγόμενων strategic defaulters.

    Οι τράπεζες δεν προχωρούν σε κατασχέσεις για μικρά ποσά αφού για να έχει νόημα ένας πλειστηριασμός θα πρέπει η οφειλή να υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες ευρώ και το ακίνητο να «δικαιολογεί» τα έξοδα της διαδικασίας. Η έμφαση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν είναι τυχαία καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, πρόκειται για τον ένα στους έξι.

    Σε συντριπτική πλειοψηφία έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά και συνολικά οικονομική επιφάνεια. Η εκπλειστηρίαση ακινήτων τους έχει λογική από οικονομικής άποψης αλλά κυρίως δίνει σαφές μήνυμα ότι οι τράπεζες θα δείξουν αυστηρότητα σε όσους δανειολήπτες, επηρεασμένοι και από το κίνημα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους και αναμένουν ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στουρνάρας: Η Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα αποκάλυψη-σοκ για την Deutsche Bank-“Πείραξαν” τα αποτελέσματα των stress test

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/th-pantalakis-ta-allazi-ola-stin-attikis-ethelousia-ke-allages-prosopon-amesa/81073

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ