• Business

    Τράπεζες : Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί…


    Σε πλειστηριασμούς ακινήτων «προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι τράπεζες μετά το Πάσχα, με τον σχεδιασμό στον οποίο έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες να προβλέπει περίπου 500 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2016.

    Οι 500 αυτοί πλειστηριασμοί θα αφορούν σε μεγάλα ακίνητα, με προτεραιότητα σε δανειολήπτες που έχουν ταυτοποιηθεί ως στρατηγικοί κακοπληρωτές και αρνούνται να συνεργαστούν με τις τράπεζές τους. Οι πλειστηριασμοί θα έχουν και γεωγραφικά κριτήρια, καθώς το 60% αυτών θα αφορά σε ακίνητα στην Αττική και το 40% στην επαρχία, ενώ η πρόβλεψη είναι κάθε τράπεζα να εκπλειστηριάσει τουλάχιστον ένα ακίνητο σε κάθε νομό της χώρας.

    Οι τράπεζες έχουν καταλήξει σε περίπου 30.000 δανειολήπτες που αρνούνται συστηματικά να προχωρήσουν σε ρύθμιση με την τράπεζά τους, καθώς εκτιμούν πως περίπου το 20% όσων έχουν καταφύγει στον «νόμο Κατσέλη» εκμεταλλεύονται καταχρηστικά τις ευνοϊκές του διατάξεις. Οι δανειολήπτες αυτοί θα μπουν στο «στόχαστρο» των πρώτων πλειστηριασμών, που θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από το αν θα ανανεωθεί εκ νέου η προστασία των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λήγει στις 15 Απριλίου.

    Πάντως, από τους πλειστηριασμούς αυτούς δεν αναμένεται κάποιο άμεσο αξιόλογο όφελος για τις τράπεζες. Κι αυτό αφενός γιατί οι πλειστηριασμοί θα τελεσφορήσουν μέσα στο επόμενο έτος, αφετέρου το πιθανότερο είναι να μη βρεθούν αγοραστές για τα ακίνητα και να τα «φορτωθούν» οι ίδιες οι τράπεζες, σε μία εποχή όπου η διακράτηση ακινήτων δεν τις συμφέρει καθόλου, επιβαρύνοντάς τις με εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο, και πάλι είναι προτιμότερο να «φορτωθούν» οι τράπεζες αυτά τα ακίνητα, παρά να παραμένουν στον «αέρα» χιλιάδες υποθέσεις με δανειολήπτες που δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, ενώ εκτιμάται ότι οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα λειτουργήσουν και ως προειδοποίηση για τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, κάποιοι εκ των οποίων θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους για να μην έχουν τα ακίνητά τους την ίδια τύχη.

    Όσο για τις ανησυχίες που αφορούν στο ενδεχόμενο δραματικής πτώσης των τιμών των ακινήτων σε περίπτωση που αρχίσουν μαζικά πλειστηριασμοί, αυτές φαίνονται να υποχωρούν, καθώς επικρατεί πλέον η άποψη πως, μετά από αλλεπάλληλες σταδιακές μειώσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, ένα απότομο πτωτικό σοκ θα τη φέρει οριστικά στο κατώτατο σημείο της, θέτοντας τις βάσεις για τη σταδιακή άνοδο των τιμών.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Σοκάρει η δημοσιογράφος που χτύπησε ο συνεργάτης του Trump (pics + video)



    ΣΧΟΛΙΑ