• Τράπεζες

    Τράπεζες: Επί ποδός για νέα «κόκκινα» έως 20 δισ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Για το χειρότερο σενάριο στο μέτωπο των νέων «κόκκινων» δανείων ετοιμάζονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις, ότι θα είχαν να διαχειριστούν νέες καθυστερήσεις της τάξης των 5 δισ. ευρώ, έχουν τριπλασιαστεί και πλέον δεν αποκλείουν να ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ, ακόμα και να φτάσουν στα 20 δισ. ευρώ.

    Ένα «ανάχωμα» θα είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο βρίσκεται στο τελική του φάση και σύντομα -στα τέλη του μήνα- θα ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης σε όσους δανειολήπτες επελέγησαν.

    Το πρόγραμμα πήρε το «πράσινο φως» την περασμένη Παρασκευή από την DG Comp.

    Το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων είναι 665 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία και, ενώ εστιάζει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καλύπτει και δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Στο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί 160.000 αιτήματα για δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τελικά ο αριθμός των αιτημάτων που θα ικανοποιηθεί θα είναι σημαντικά χαμηλότερος και θα καλύψει δάνεια 6-7 δισ. ευρώ.

    Όμως τα δύσκολα είναι μπροστά, λένε οι τραπεζίτες, καθώς στο τέλος του έτους, σε ενάμιση μήνα δηλαδή, λήγει και το καθεστώς των αναστολών, στο οποίο έχουν ενταχθεί δάνεια 26 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 400.000 δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Βέβαια κάποια από αυτά τα δάνεια έχουν προωθηθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και σημαντικός αριθμός τους θα λάβει την επιδότηση για 9 μήνες.

    Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα «Γέφυρα» έχει στόχο να παραμείνουν «πράσινα» όσο το δυνατόν περισσότερα στεγαστικά δάνεια. Ενώ σημαντικό πλήθος «κόκκινων» δανείων θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέσα στο 2021, το πότε θα γίνει αυτό θα κριθεί από την ένταση της πανδημίας και αν θα υπάρξει παράταση στα moratoria των αναστολών πληρωμής.

    Οι τραπεζίτες εστιάζουν στη σωτηρία των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Και για αυτό σχεδιάζουν νέες ρυθμίσεις ακριβώς για να διατηρηθούν στην «πράσινη» περιοχή οι δανειολήπτες.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για πόσα δάνεια ανά τράπεζα έχουν υποβληθεί από τους δανειολήπτες αιτήματα στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να εντάξει δάνεια ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Πρόσφατα η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών, η doValue, έδωσε αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,6 δισ. ευρώ αφορά δάνεια νοικοκυριών. Ενώ σε καθεστώς αναστολής πληρωμών μπήκαν 86.000 δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Επίσης, η doValue αναφέρει πως  50.000 δανειολήπτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις)  με περισσότερα από 52.000 στεγαστικά δάνεια με προσημείωση σε κύρια κατοικία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» προκειμένου να λάβουν την επιδότηση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τράπεζα Πειραιώς: Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης – Κυρίαρχος το ΤΧΣ με τη μετατροπή των Cocos – Δεν αλλάζει η σύνθεση του Δ.Σ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ