• Business

    Γιατί η Εθνική τράπεζα βγάζει «στο σφυρί» τα δάνεια των 52 εκατ. στην AVE (Audiovisual) των παιδιών του Θόδωρου Βαρδινογιάννη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    AVE

    Τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου AVE στο Μαρούσι


    Δυνητικό αγοραστικό ενδιαφέρον από πέντε funds έχει πυροδοτήσει η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να βγάλει «στο σφυρί» τα δάνεια της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας AVE (Audiovisual).

    Οι διαδικασίες για την εκχώρησης των δανείων, που έχουν ονομαστική αξία 52 εκατ. ευρώ, βρίσκονται πλέον στην τελική τους ευθεία. Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί για σήμερα η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, αλλά λόγω των εκτάκτων συνθηκών που ζει η χώρα με την πανδημία, αναμένεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση από την Deloitte. Η οποία  και ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Εθνικής, στο συγκεκριμένο  project.

     Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια κομβικής σημασίας  περίοδο για το μέλλον της AVE ( Audiovisual). Καθώς έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς οι πολύπλευρες κινήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό, προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης και του μετασχηματισμού της εταιρείας. Στηριζόμενες πρωτίστως στη βοήθεια  που προσφέρουν οι βασικοί της μέτοχοι, στους οποίους έχει κληροδοτηθεί ένα εξαιρετικά βαρύ, επιχειρηματικό όνομα.

    Πρόκειται για τους Ιωάννη και Νίκο Βαρδινογιάννη ηλικίας 42 και 41 ετών αντίστοιχα. Παιδιά του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 1996. Τα δύο αδέλφια ανέλαβαν τα ηνία της εταιρείας που είχε ιδρύσει ο πατέρας τους το 1982, την οδήγησαν στο χρηματιστήριο το 2005 και πλέον σήμερα ο μετοχικός τους έλεγχος εκφράζεται με ένα ποσοστό της τάξεως του 94%.  Στο ποσοστό αυτό, περιλαμβάνεται και η μετοχική παρουσία που έχει η Αλεξανδρινής καταγωγής μητέρα τους, Αναστασία. Με την AVE, όπως είναι πιά η καινούργια εταιρική της ταυτότητα, να συνιστά μια διακριτά ξεχωριστή, επιχειρηματική πρωτοβουλία. Χωρίς δηλαδή να έχει τον παραμικρό συσχετισμό με τον ομώνυμο, εμβληματικό, επιχειρηματικό όμιλο, «πατριάρχης» του οποίου είναι ο αδελφός του πατέρα τους, Βαρδής Βαρδινογιάννης.

    Το «κλειδί» των ΝPEs και οι εγγυήσεις

    Τα δάνεια που βγάζει «στο σφυρί» η Εθνική είναι μεν ενήμερα, αλλά καθότι έχουν υποστεί βαθιά αναδιάρθρωση και οι ημερομηνίες λήξης τους έχουν μετατοπιστεί στα έτη 2030 και 2032, συγκαταλέγονται στο μεγάλο «καλάθι» των NPEs. Επί των οποίων η τράπεζα οφείλει  να παίρνει προβλέψεις, τόσο για  τα  αθετημένα «κόκκινα»,  όσο και  για τα  συνυπάρχοντα «πορτοκαλί» δάνεια. Διότι αυτά τα τελευταία, μπορεί τώρα να είναι ενήμερα, αλλά να συνοδεύονται ενδείξεις ότι ο οφειλέτης ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει μελλοντικά τις υποχρεώσεις του, πλήρως.

    Στο γενικό σύνολο των NPEs, οι προβλέψεις της Εθνικής ανέρχονται στο 57,2% των δανειακών της ανοιγμάτων. Χωρίς όμως να είναι ευρύτερα γνωστό το ύψος των προβλέψεων που έχουν ληφθεί για τα 52 εκατ. ευρώ των δανείων της AVE (Audiovisual). Για τα οποία υπάρχουν εγγυήσεις από τους βασικούς μετόχους Ιωάννη και Νίκο Βαρδινογιάννη, ενώ οι προσημειωμένες υποθήκες υπέρ της τράπεζας ανέρχονται σε 18,2 εκατ. ευρώ και αφορούν 1 κτίριο και 34 οικόπεδα της εταιρείας στο Κορωπί και την Παιανία.

    Είναι εμφανές ότι η κίνηση της τράπεζας να βγάλει τα δάνεια «στο σφυρί» εντάσσεται στο  γενικότερο πλαίσιο της ακολουθούμενης στρατηγικής για τη μείωση των ανοιγμάτων της. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο ετοιμαζόταν να πράξει η Εθνική και με τα ενήμερα δάνεια της Vivartia, λίγο πριν εμφανιστεί στον ορίζοντα το CVC Capital.

    Στην προκειμένη περίπτωση με την AVE (Audiovisual) οι πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο των διαδικασιών που «τρέχει» ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος, έχουν εμφανιστεί  πέντε «μνηστήρες» για την εξαγορά των δανείων. Ορισμένοι από τους οποίους είναι μεγάλα ονόματα, που έχουν παίξει δυνατά στην αγορά και έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα, αρκετά από τα εκποιηθέντα δανειακά χαρτοφυλάκια. Μένει βεβαίως να διακριβωθεί εν τοις πράγμασι το πόσοι και ποιοι θα φτάσουν τελικά μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, που αναμένεται να ζητηθούν προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι τιμές που θα δώσουν (με «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των δανείων) θα κριθεί από την Εθνική αν είναι συμφέρουσες προκειμένου  να προχωρήσει το deal ή όχι.

    Βαθιά το χέρι στην τσέπη έχουν βάλλει οι βασικοί μέτοχοι

     Πρακτικά, όλα αυτά δεν αναιρούν ούτε και φρενάρουν την επιχειρηματική στρατηγική που έχει χαράξει η AVE (Audiovisual), η χρηματιστηριακή αξία της οποίας είναι στα 32,5 εκατ. ευρώ. Από ορισμένες πηγές αναφέρεται μάλιστα ότι η εκχώρηση των δανείων μπορεί μελλοντικά να αποδειχθεί επωφελής, από τη στιγμή που ο αγοραστής τους θελήσει να προτείνει ευνοϊκότερους όρους για την αποπληρωμή τους.

    Το σίγουρο είναι, ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, αν και δεν μετέχουν στο Διοικητικό της Συμβούλιο, αποτελούν τους κεφαλαιακούς της στυλοβάτες. Διορθώνοντας κάθε φορά τις όποιες…ανορθογραφίες προκύπτουν στο χρηματοοικονομικό της προφίλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, ο Ιωάννης και ο Νίκος Βαρδινογιάννης έχουν εισφέρει προσωπικά τους κεφάλαια (μέσω εταιρειών που οι ίδιοι ελέγχουν) τα οποία αγγίζουν τα 52 εκατ. ευρώ… Καλύπτοντας έτσι τις αλληλοδιαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου. Τα δύο αδέλφια είναι από τους ελάχιστους εισηγμένους επιχειρηματίες, που διαχρονικά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συνδράμουν τις εταιρείες τους.

    Χαρακτηριστικό  είναι επίσης το γεγονός ότι στα τελευταία 2 χρόνια, η AVE (Audiovisual) έχει προχωρήσει σε διαγραφές 94,4 εκατ. ευρώ, από συσσωρευμένες ζημιές παρελθουσών χρήσεων. Επίσης μόλις πρόσφατα, δανειακά βάρη συνολικού ύψους 10,8 εκατ. ευρώ που είχε η εταιρεία στην Πειραιώς, τα επωμίστηκαν οι… βασικοί μέτοχοι. Οι οποίοι και ανέλαβαν την υποχρέωση να τα εξυπηρετούν στο εξής, μέσω της οικογενειακής τους εταιρείας Doson investments. Στο χαρτοφυλάκιο της οποίας υπάρχει το 5,61% των μετοχών της Motor Oil, απ’ όπου και την τελευταία πενταετία έχουν αντληθεί μερίσματα συνολικού ύψους 34,2 εκατ. ευρώ.

    Το «στοίχημα» της αναπτυξιακής προοπτικής

    Στην παρούσα φάση η εταιρεία, δείχνει να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον της. Ήδη, ο τομέας της διανομής προϊόντων κινητής τηλεφωνίας (που «κτίστηκε» μετά από την εξαγορά, έναντι 5,8 εκατ. ευρώ, του 50,01% της κυπριακής Kristelcom) αποτελεί τη βασική εμπορική συνιστώσα του ομίλου  της AVE ( Audiovisual). Από την οποία και προήλθε το 84% των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Στη διάρκεια του οποίου τα κέρδη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 2,19 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο πρώτο μισό της χρονιάς, παρουσίασε ανάκαμψη ο τομέας των Videogames και αξεσουάρ, ώς αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης που υπήρξε την περίοδο της καραντίνας.

    Κρίσιμη παράμετρος για τον μετασχηματισμό του ομίλου της AVE υπήρξε και η πώληση της ζημιογόνου Ster Cinemas, η οποία εξαγοράστηκε έναντι 1 εκατ. ευρώ από τη μονοπρόσωπη εταιρεία «Τζελένικ». Της πώλησης αυτής είχε προηγηθεί η εκχώρηση της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών on production, έναντι 12,3 εκατ. ευρώ. Στις δύο αυτές εταιρείες που πουλήθηκαν, η ΑVE είχε εισφέρει στο παρελθόν…31,9 εκατ. ευρώ, μετέχοντας σε κεφαλαιακές αυξήσεις τους.

    Πλέον, με τις κινήσεις αναδιάρθρωσης, οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου έχουν περιοριστεί κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ και διαμορφώνονται πλέον στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ. Ενώ παράλληλα σημαντική ήταν και η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, που από τα 1,4 εκατ. ανέβηκαν στα 27,9 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αποθεμάτων ρευστότητας, η AVE (Audiovisual) υπέγραψε πρόσφατα δύο συμβάσεις τραπεζικής χρηματοδότησης με κρατική εγγύηση, ύψους 12 εκατ. ευρώ.

    Μένει να διαπιστωθεί αν τα παιδιά του Θόδωρου Βαρδινογιάννη θα καταφέρουν να οδηγήσουν αυτήν τη φορά την εταιρεία σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Κάτι που μοιάζει να είναι και το προσωπικό τους στοίχημα. Για το οποίο έχουν θυσιάσει μέχρι τώρα πολλά κεφάλαια.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ