• Business

    Τράπεζα της Ελλάδος: Έρχονται 107 νέες προσλήψεις και επενδύσεις 23 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό καταμέτρησης και Νομισματοκοπείο

    Τράπεζα της Ελλάδος

    Τράπεζα της Ελλάδος


    Η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για τις 107 νέες προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν προσωπικό για την Ασφάλεια.

    Την ίδια στιγμή η κεντρική Τράπεζα της χώρας, που έχει στο διοικητικό της τιμόνι τον Γιάννη Στουρνάρα, προχωρά σε επενδύσεις συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, αλλά και να αναβαθμίσει το (εθνικής σημασίας) Νομισματοκοπείο.

    Η απόφαση για τις προσλήψεις ελήφθη στο προ δεκαημέρου Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Βάσει αυτής, 101 νέοι υπάλληλοι προορίζονται να καλύψουν θέσεις Ασφαλείας. Εκτιμάται ότι ανάμεσά τους θα βρίσκονται και γυναίκες, κάτι που εφόσον συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τραπέζης της Ελλάδος… Σπάζοντας έτσι το μέχρι «άβατο» σε ένα ολοκληρωτικά ανδροκρατούμενο τομέα προσφοράς υπηρεσιών, όπου σήμερα υπηρετούν περίπου 160 άτομα.

    Από τη «νέα γενιά» των προσλήψεων, οι 45 θα καλύψουν τις ανάγκες για τα τμήματα Ασφαλείας των κεντρικών μονάδων της Τράπεζας, όπως επίσης και των εγκαταστάσεων του Νομισματοκοπείου, στο Χαλάνδρι. Άλλοι 10 θα στελεχώσουν το τμήμα Ασφαλείας του υποκαταστήματος της ΤτΕ στη Θεσσαλονίκη, ενώ 21 προορίζονται για τις ανάγκες των υπολοίπων υποκαταστημάτων στην περιφέρεια. Επιπρόσθετα και εντός τριετίας θα γίνουν άλλες 25 προσλήψεις, που θα προστεθούν σε αυτές των 45 και θα καλύπτουν και πάλι τις ανάγκες Ασφαλείας στην Αθήνα.

    Κατά την πάγια πρακτική της, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναθέσει την διενέργεια του διαγωνισμού προσλήψεων στο κατ’ εξοχήν αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το οποίο και αναμένεται να συστήσει ειδική για αυτό επιτροπή. Μετά βεβαίως από την επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού που θα γίνει από την ΤτΕ στις αρχές του νέου έτους, όπως όλα δείχνουν.

    Εκτιμάται ότι ανάμεσα στις προϋποθέσεις που θα τεθούν για τους υποψηφίους θα είναι, πέραν των άλλων, η γνώση ξένης γλώσσας και η εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Οι ανάγκες νέου προσωπικού για την Ασφάλεια της Τράπεζας, έχουν προκύψει αφ’ ενός μεν από τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και από το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι του υπάρχοντος δυναμικού είναι άνω των 53 ετών. Ηλικία που δίνει το δικαίωμα σε έναν υπάλληλο Ασφαλείας να μετακινηθεί σε άλλη θέση, στην τράπεζα.

    Πέραν τούτων, το πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ αποφάσισε να προχωρήσει και στην πρόσληψη 4 οδηγών, μέσω ΑΣΕΠ. Επίσης μέσω ΑΣΕΠ αποφασίστηκε να προσληφθούν και 2 τηλεφωνήτριες, για τις ανάγκες του τηλεφωνικού κέντρου, στα κεντρικά της Τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού

    Ιδιαίτερη σημασία έχει σαφώς και το επενδυτικό πρόγραμμα της κεντρικής Τράπεζας της χώρας, που κινείται προς την κατεύθυνσης του εκσυγχρονισμού και της ευθυγράμμισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ήδη, εγκρίθηκε προϋπολογισμός ύψους περί τα 20 εκατ. ευρώ, για τρία «έργα» του εξοπλισμού καταμέτρησης και ελέγχου γνησιότητας των χαρτονομισμάτων.

    Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση και προσαρμογή των μηχανών επεξεργασίας των τραπεζογραμματίων του ευρώ. Ειδικότερα, μέχρι το 2022 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του λογισμικού των μηχανών αυτών, εν όψει της κυκλοφορίας των νέων χαρτονομισμάτων της σειράς ΕS2. Θα πραγματοποιηθεί επίσης και προμήθεια αισθητήρων και UPS για τις μηχανές τύπου BPS.

    Το δεύτερο είναι η προμήθεια έξι μηχανών μεσαίας δυναμικότητας ( έως 40.000 τεμάχια ανά ώρα) με δυνατότητα αυτόματης καταστροφής των φθαρμένων χαρτονομισμάτων. Οι μηχανές αυτές θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες που λειτουργούν σε υποκαταστήματα και των οποίων η τεχνική υποστήριξη από τον κατασκευαστή, λήγει στα τέλη του 2019.

    Το τρίτο «έργο» αφορά την προμήθεια επτά μηχανών υψηλής δυναμικότητας στην επεξεργασία τραπεζογραμματίων (έως 120.000 τεμάχια ανά ώρα). Αυτές οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, των οποίων η τεχνική υποστήριξη σταματά το 2022.

    Για το Νομισματοκοπείο 3 εκατ. ευρώ

    Παράλληλα η ΤτΕ προχωρά και σε κινήσεις εκσυγχρονισμού του Νομισματοκοπείου.

    Το εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα για το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών (όπως λέγεται το Νομισματοκοπείο) ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ για το 2020. Σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων: Η αναβάθμιση της μηχανής αρίθμησης των διαβατηρίων, η προμήθεια εκτυπωτικής μηχανής offset, η προμήθεια μηχανών εκτύπωσης συλλεκτικών κερμάτων και φυσιγγιοποίησης κερμάτων, καθώς και ο εξοπλισμός συστημάτων ασφαλείας.

    Στο πρόσφατο πάντως Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, ο Πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων, Ευάγγελος Γερανιωτάκης, έθεσε και το θέμα της διεύρυνσης των προσλήψεων. Σε καταμετρητές και τεχνικούς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μέγιστη αξιοποίηση των επενδύσεων της Τράπεζας σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ