• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Βγαίνει στις αγορές αυτήν την εβδομάδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Μεγάλου, επικεφαλής τράπεζας Πειραιώς


    Τη σκυτάλη της εξόδου στις αγορές παίρνει αυτή την εβδομάδα η τράπεζα Πειραιώς, με την έκδοση νέου ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί στην αγορά μετά και την επιτυχή άντληση κεφαλαίων από την Alpha Bank με ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο 4,25%, αλλά και την υπερπροσφορά επενδυτών που ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι ότι το ομόλογο της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο 101 με συνέπεια η απόδοση λίγες μέρες μόλις μετά την έκδοση να έχει υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,95%.

    Η αντίδραση από την πλευρά της τράπεζας Πειραιώς θα είναι άμεση και συγκεκριμένα αυτήν την εβδομάδα, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα στις αγορές, αλλά και τη θετική υποδοχή που είχε από αναλυτές το νέο επιχειρησιακό πλάνο που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου την προηγούμενη εβδομάδα, βασικός άξονας του οποίου είναι η εμπροσθοβαρής μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων ύψους 7 δις ευρώ εντός του 2020.

    Να σημειωθεί ότι το θετικό κλίμα έχει οδηγήσει σε κάθετη πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα που εξέδωσαν πριν από 8 περίπου μήνες τόσο η τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εθνική τράπεζα με επιτόκιο 9,75% και 8,25% αντίστοιχα. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση στην 5ετία του ομολόγου της Πειραιώς έχει υποχωρήσει στο 5,3% και της Εθνικής στο 3,65%, αποτυπώνοντας τις ευνοϊκές συνθήκες για την άντληση κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. Το θετικό κλίμα ενισχύει περαιτέρω η υποχώρηση σε νέα ιστορικά χαμηλά της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 1,12%, ενώ νέο χαμηλό άγγιξε και η απόδοση στο 5ετές ομόλογο που διαμορφώθηκε στο 0,32%.

    Το φιλόδοξο σχέδιο που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση Μεγάλου προβλέπει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% από το 2022, ένα δηλαδή χρόνο πριν τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί μέσα από το στρατηγικό πλάνο Agenda 2023 και μείωση των κόκκινων δανείων της τράπεζας κατά 70% σε μια τριετία.
    Μέσω των δύο σχεδιαζόμενων τιτλοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν από τα 24 δις ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019 σε κάτω από 8 δις ευρώ στο τέλος του 2022 και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει από το 49% στα τέλη του 2019 στο 29% στα τέλη του 2020 και στο 8% στα τέλη του 2022.

    Η πρώτη τιτλοποίηση με την επωνυμία Phoenix περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ και η δεύτερη με την επωνυμία Vega περιλαμβάνει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ. Εκτός από τις δύο τιτλοποιήσεις η διοίκηση της τράπεζας δρομολογεί περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κατά 4 δις ευρώ το 2020 μέσα από οργανικές κινήσεις και διαγραφές, ανεβάζοντας το στόχο μείωσης των NPEs στα 11 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ