• Business

    Toyota: Εκτίναξη κερδών στο τρίτο τρίμηνο – Διατηρεί συντηρητικές προβλέψεις για το έτος

    • Bloomberg
    Koji Sato, o νέος CEO της Toyota

    Koji Sato CEO της Toyota


    Η Toyota Motor ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου υψηλότερα των εκτιμήσεων, ωστόσο, διατήρησε τις συντηρητικές της προβλέψεις για την προοπτική της κερδοφορίας λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων εξαρτημάτων.

    Τα κέρδη για το δημοσιονομικό τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 22% στα 957 δισεκατομμύρια γεν (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 747 δισεκατομμύρια γεν.

    Για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, τα λειτουργικά κέρδη βαδίζουν προς τα 2,4 τρισεκατομμύρια γεν, σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη, δήλωσε η εταιρεία την Πέμπτη.

    Η Toyota διατηρεί την πρόβλεψή της για παραγωγή 10,4 εκατομμυρίων μονάδων.

    «Τα κέρδη κατά το τρίτο τρίμηνο αναμένονταν να είναι υψηλά, αλλά ίσως όχι τόσο πολύ», δήλωσε ο Tatsuo Yoshida, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. Με βάση τις χαμηλές προσδοκίες της Toyota για το δολάριο και το ευρώ, καθώς και τις προσπάθειες μείωσης του κόστους, τα λειτουργικά κέρδη πιθανότατα θα υπερβούν τις εκτιμήσεις μας για το οικονομικό έτος, πρόσθεσε.

    «Υπάρχει χώρος για ανοδική κίνηση», τόνισε ο Yoshida.

    Οι πωλήσεις κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο θα είναι 36 τρισεκατομμύρια γεν, σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη, ανέφερε η εταιρεία. Κατά το τελευταίο τρίμηνο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 25% στα 9,75 τρισ. γεν.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Akio Toyoda μετά από 14 χρόνια στο τιμόνι της ετοιμάζεται να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος και να παραχωρήσει τον Απρίλιο τη θέση του CEO στον Koji Sato, ο οποίος διευθύνει το τμήμα πολυτελών αυτοκινήτων Lexus.

    Ο Sato θα αναλάβει να οδηγήσει την Toyota σε μια νέα εποχή ηλεκτροκίνησης και οχημάτων χωρίς οδηγό. Θα αναλάβει τα ηνία σε μία περίοδο κατά την οποία η παραγωγή ανακάμπτει από τα lockdown που εφαρμόστηκαν λόγω του Covid, τις κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ελλείψεις εξαρτημάτων.

    Η Toyota αναμένει ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2023, προβλέποντας τη συναρμολόγηση έως και 10,6 εκατομμυρίων οχημάτων. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι οι τελικές αποστολές θα μπορούσαν να είναι 10% χαμηλότερες εάν δεν είναι σε θέση να προμηθευτεί αρκετά εξαρτήματα, ειδικά τσιπ.

    Η εταιρεία πρόσφατα εδραίωσε την θέση της ως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχοντας πουλήσει 10,5 εκατομμύρια μονάδες το 2022, διευρύνοντας το προβάδισμά της έναντι της Volkswagen.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αποχωρεί ο Akio Toyoda!

    Toyota: Ο νέος, 53χρονος CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας που παίρνει τη θέση του εγγονού του ιδρυτή της



    ΣΧΟΛΙΑ