• AUTO

    Αποχωρεί ο Akio Toyoda!

    Akio Toyoda, πρόεδρος και διευθύνων

    Akio Toyoda, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toyota


    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toyota θα αντικατασταθεί τον Απρίλιο από τον Chief Branding Officer Koji Sato.

    Ο Sato ήταν επικεφαλής των Lexus και GAZOO RACING από το 2020. Ο Toyoda θα πάρει τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ ο σημερινός πρόεδρος Takeshi Uchiyamada θα παραμείνει ως απλό μέλος. Ο Toyoda, που έφτασε τα 66 και γι’ αυτό αποχωρεί (σ.σ: στην εταιρεία υπάρχει κανόνας να αποχωρούν στα 65) είναι εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας και βρίσκονταν σ’ αυτή τη θέση από το 2009.

    Ο Akio Toyoda δήλωσε: «Ο καλύτερος τρόπος για να συνεχιστεί ο μετασχηματισμός της Toyota είναι να πάρω το ρόλο του επικεφαλής στο Διοικητικό Συμβούλιο και να στηρίξω το νέο πρόεδρο. Αντίστοιχα ο επικεφαλής του Συμβουλίου Takeshi Uchiyamada με στήριξε με όλους τους τρόπους. Επιπλέον βλέποντας αυτά τα 13 χρόνια ήταν μια μάχη επιβίωσης μέρα με τη μέρα αυτό αισθάνομαι ειλικρινά. Οι αλλαγές στην δομή της εταιρείας με οδήγησαν στην απόφαση παραίτησης. Το σκεφτόμουν εδώ και καιρό ότι έπρεπε να κάνω στην άκρη για τη νέα γενιά. Έκανα ότι χρειάζονταν για την ομαλή διαδοχή μου. Τα αυτοκίνητα στο μέλλον θα διαμορφωθούν από την κινητικότητα».

    Η ανακοίνωση οδήγησε τις μετοχές της Toyota στο χρηματιστήριο του Τόκιο σε πτώση 0.63%. Ο Toyoda οδήγησε την εταιρεία του προς την υβριδική εποχή, μια επιλογή που έκανε πίσω στο 1997 όταν και παρουσίασε το πρώτο υβριδικό Prius. Το 2021 ανακοίνωσε την παρουσίαση 30 νέων ηλεκτρικών μοντέλων ως το 2030. Πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την εξέλιξη κυψελών υδρογόνου για φορτηγά.

    Ο διάδοχός του Koji Sato τόνισε: «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης. Πρέπει να προχωρήσουμε προς την ανθρακική ουδετερότητα με γοργά βήματα». Ο Toyoda είναι φαν του μηχανοκίνητου αθλητισμού και παρακολουθούσε στενά την προσπάθεια της Gazoo Racing στο WRC. Μένει να δούμε αν η αποχώρησή του, επηρεάσει με κάποιο τρόπο την εμπλοκή της εταιρείας στο πρωτάθλημα.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ