• Business

    Τούρκικη εταιρεία πίσω από την Industria Italiana Autobus που φέρνει νέα λεωφορεία σε ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Giovanni De Filippis, CEO Industria Italiana Autobus


    Στην ιταλική εταιρεία Industria Italiana Autobus, η οποία έχει σημαντική τουρκική παρουσία μέσω της Karsan που κατέχει το 28,5% του μετοχικού κεφαλαίου, οδεύει πλέον και επίσημα το προτελευταίο από τα υπό-έργα του διαγωνισμού για την προμήθεια 650 πράσινων λεωφορείων αξίας 337 εκατ. Ευρώ, τα οποία και θα ενταχθούν στους στόλους του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ.

    Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση που αναρτήθηκε πρόσφατα στη Διαύγεια και υπογράφεται από τον υφυπουργό μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, έγινε δεκτή η προσφορά της ιταλικής εταιρείας Industria Italiana Autobus για την προμήθεια 200 λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 59 εκατ. Ευρώ.

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews, η ιταλική εταιρεία είχε αρχικά ως αντίπαλο την ολλανδική IVECO, αλλά αυτή αποκλείστηκε από το συγκεκριμένα τμήμα του διαγωνισμού, καθώς δεν ανανέωσε την προσφορά της. Επομένως, η μοναδική αποδεκτή προσφορά ήταν αυτή της Industria Italiana Autobus, η οποία και έλαβε τεχνική βαθμολογία 138,5 μονάδων και πλέον δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς.

    Πότε έρχονται τα πρώτα λεωφορεία στην Ελλάδα – Τα τμήματα του διαγωνισμού

    Καθώς πρόκειται για λεωφορεία φυσικού αερίου, η άφιξη τους στη χώρα μας αναμένεται αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, όπως αναμένεται δηλαδή να συμβεί και με τα 100 λεωφορεία ίδιου τύπου κόστους 43 εκατ. ευρώ που θα φέρει η IVECO στην Ελλάδα καθώς είναι έτοιμα προς παράδοση.

    Επομένως, εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις όσον αφορά την οικονομική προσφορά της ιταλικής εταιρίας, και αφού η σύμβαση περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφτάσουν άμεσα στη χώρα μας συνολικά 300 λεωφορεία CNG. Σημειώνεται ότι για να κλείσει ο διαγωνισμός του υπουργείου υποδομών απομένει μόνο η αποδοχή της τεχνικής προσφοράς της κινεζικής Build Your Dreams, η οποία εκπροσωπείται από την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, για την προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων συνολικής αξίας 45,3 εκατ. Ευρώ.

    Επίσης, για την προμήθεια επιπλέον 250 ηλεκτρικών έναντι τιμήματος 100 εκατ. ευρώ ως ανάδοχος έχει επιλεγεί η Yutong που εκπροσωπείται από τον Όμιλο Κοπελούζου στην Ελλάδα.

    Έρχονται νέοι διαγωνισμοί

    Ο παραπάνω διαγωνισμός αποτελεί την πρώτη από τις τρεις φάσεις ενός γενικότερου σχεδίου του υπουργείου υποδομών και μεταφορών για την άφιξη 1300 στη χώρα μας, τα οποία θα ενισχύσουν το συγκοινωνιακό έργο της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας. Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές η πλειοψηφία των νέων λεωφορείων, δηλαδή περίπου τα 1000, θα διοχετευθούν στον ΟΑΣΑ και τα υπόλοιπα 300 στον ΟΑΣΘ.

    Προσθέτουν, δε, ότι ο πρώτος από τους επόμενους διαγωνισμούς, που θα αφορά περίπου 550 πράσινα λεωφορεία, είναι σχεδόν έτοιμος και αναμένεται να προκηρυχθεί μόλις υπογραφούν οι τέσσερεις συμβάσεις για τα 650 λεωφορεία.

    Ο επόμενος διαγωνισμός θα αφορά την προμήθεια 100 λεωφορείων και ανάλογα με την ημερομηνία της προκήρυξης του είναι αρκετά πιθανό να περιλαμβάνει οχήματα υδρογόνου, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι η ΟΣΥ παρουσίασε το πρώτο λεωφορείο αυτής της τεχνολογίας και ότι αναμένεται εντός του επόμενου μήνα να πέσουν οι υπογραφές μαζί με τη Solaris και τη Motor Oil για την ένταξη στο πρόγραμμα Horizon της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα που αφορά το καύσιμο υδρογόνο.

    Διαβάστε επίσης

    Πράσινα Λεωφορεία: Μία ανάσα πριν από τις υπογραφές των Yutong και IVECO – Σχέδιο για δύο νέους διαγωνισμούς

    Hellenic Cables: Συμφωνία με Vattenfall για την προμήθεια καλωδίων inter-array για την υπεράκτια αιολική ζώνη του Norfolk



    ΣΧΟΛΙΑ