• Business

    Τουρισμός: Ποιοι αλλάζουν την αθηναϊκή ριβιέρα έως το 2027


    Επενδύσεις σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σχεδιάζονται από τη Γλυφάδα έως τη Βουλιαγμένη, με το παρών να δίνουν όμιλοι που επενδύουν διαχρονικά στο ελληνικό real estate.

    Το ακριβότερο αστικό θέρετρο της Μεσογείου (με κόστος 1,2 εκατ. ευρώ ανά κλειδί) ανοίγει εντός της χρονιάς η Grivalia Hospitality, αφού πρώτα λειτουργήσει για μία δοκιμαστική περίοδο, ως ένα ιδιότυπο «stress test». Το ξενοδοχείο στα παλιά Αστέρια Γλυφάδας, σε ακίνητο που εκμισθώνεται στην εταιρεία έως το 2081, θα φιλοξενήσει αρχικά – από την 1η Αυγούστου – συνεργάτες της Grivalia Hospitality. Οι κρατήσεις αναμένεται να ανοίξουν για την 1η Οκτωβρίου, αν και στόχος είναι οι πρώτοι επισκέπτες να φιλοξενηθούν νωρίτερα, με δεδομένο ότι η δοκιμαστική περίοδος θα αποδείξει ότι το μοντέλο λειτουργίας μπορεί να υποστηριχθεί κατάλληλα.

    Η συνολική επένδυση για το One & Only Aesthesis, που θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της ομώνυμης διεθνούς αλυσίδας του ομίλου Kerzner, θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια, καθώς το κατασκευαστικό κόστος αυξήθηκε τελικά στα 170 εκατομμύρια ευρώ, παρόλο που είχε προϋπολογιστεί στα 80 εκατ. ευρώ. Το One and Only Aesthisis θα είναι δυναμικότητας 120 δωματίων, 14 τουριστικών κατοικιών και 12 σουιτών, ενώ θα διαθέτει εκθεσιακό χώρο, spa και δύο εστιατόρια και θα απασχολεί 400 άτομα.

    Παράλληλα, η Grivalia Hospitality δημιουργεί το «Ecali Club» των νοτίων προαστίων στη Βούλα. Το πολυτελές camping θα έχει την δυναμικότητα φιλοξενίας 70 – 80 ατόμων και θα κοστίσει στην εταιρεία 50 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τη δημιουργία της πρώτης ιδιωτικής λέσχης στην περιοχή. Το ακίνητο είχε κατακυρωθεί στη Ναυσικά Α.Ε., στην οποία συμμετέχει με 20% ο όμιλος Παπαθεοχάρη, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και να παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2024. Στην έκταση θα αναπτυχθούν 30 πολυτελείς σκηνές, χώροι εστίασης, η λέσχη, 8 γήπεδα τένις και 2 μικρά γήπεδα, club house, spa και εμπορικά καταστήματα.

    Ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου σε Βούλα & Ελληνικό

    Το παραθαλάσσιο θέρετρο των επισκεπτών του Conrad (άλλοτε Χίλτον) επί της βασιλίσσης Σοφίας ετοιμάζουν ΤΕΜΕΣ και Olayan στη γειτονική έκταση από αυτής της Grivalia. Οι επενδυτές σχεδιάζουν την ανάπλαση της ακτής στη Β’ Πλαζ Βούλας, «με όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης και με τρόπο που θα σέβεται τις ανάγκες και επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας», ενώ παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένας παραθαλάσσιος χώρος για τους ενοίκους του ξενοδοχείου και των μελλοντικών κατοικιών του νέου Χίλτον.

    Ήδη από το 2022, η εταιρεία έχει υπογράψει συμβάσεις με αρχιτεκτονικά και μελετητικά γραφεία με σκοπό την ανάπτυξη της παραλίας και των κτιριακών εγκαταστάσεων αυτής, σε τρεις ζώνες με βάση τα προβλεπόμενα της σύμβασης μίσθωσης – παραχώρησης από το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Η συνολική επένδυση του ομίλου Κωνσταντακόπουλου θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων αθλητισμού όπως γήπεδα beach volley και πισίνα.

    Τη σφραγίδα τους στην αθηναϊκή ριβιέρα βάζουν οι τουριστικές αναπτύξεις του Ελληνικού, με χαρακτηριστικότερη τη σύμπραξη ΤΕΜΕΣ – Lamda για την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδυτές σχεδιάζουν δύο ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας 160 και 200 κλειδιών, περίπου 65 παραθεριστικές κατοικίες (βίλες, διαμερίσματα και μεζονέτες), beach club 800 τετραγωνικών μέτρων, spa, εστιατόρια, lounge club και γυμναστήριο, τα οποία θα λειτουργούν με την επωνυμία διεθνούς hotel operator, της Mandarin και πιθανόν της Rosewood. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως τον Νοέμβριο του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026 το ξενοδοχεία θα κατασκευαστούν και η λειτουργία τους θα ξεκινήσει το 2027.

    Τουριστική χρήση θα αναπτυχθεί και εντός του ολοκληρωμένου τουριστικού καταλύματος που θα έχει ως βασική δραστηριότητα το καζίνο. Εκτός του τελευταίου, η αμερικανική Hard Rock και η ΓΕΚ Τέρνα θα αναπτύξουν πεντάστερο ξενοδοχείο με δυναμικότητα 3.447 κλινών και καθαρή επιφάνεια χώρων 119.980 τ.μ., ενώ πολυτελές ξενοδοχείο περίπου 100 κλειδιών θα κατασκευαστεί στον πύργο μεικτής χρήσης (συνεπένδυση της Lamda με τη Brooklane).

    Διαβάστε επίσης

    REDS: Πούλησε ακίνητο στο Βουκουρέστι έναντι 1,6 εκατ. ευρώ

    Η Chevron εξαγοράζει την PDC Energy για 6,3 δισ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ