• Business

    Τουλάχιστον τρεις επιχειρηματίες με κοροναϊό μετά από συνέδριο στη Σιγκαπούρη

    • Έφη Τσιβίκα


    Τουλάχιστον τρεις Ασιάτες επιχειρηματίες που παρέστησαν σε συνέδριο σε ξενοδοχείο της Σιγκαπούρης έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊό, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της Μαλαισίας και της Νότιας Κορέας.

    Οι περιπτώσεις αυτές καταδεικνύουν ότι ο ιός μεταδίδεται πλέον από άνθρωπο σε άνθρωπο και εκτός Κίνας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

    Η Μαλαισία δήλωσε ότι ο πρώτος μολυσμένος πολίτης – ένας 41χρονος άνδρας – είχε παρακολουθήσει μία διεθνή επιχειρηματική συνάντηση, στη Σιγκαπούρη, στα μέσα Ιανουαρίου, στην οποία συμμετείχαν και σύνεδροι από την Κίνα.

    Η Νότια Κορέα ανέφερε, επίσης, δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία είχαν επισκεφθεί το ίδιο συνέδριο.

    “Το ένα κρούσμα αφορά άτομο 38 ετών που μολύνθηκε μέσω επαφής με τον Μαλαισιανό”, δήλωσε την Τετάρτη η Jeong Eun-kyeon, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC).

    Σύμφωνα με την κορεάτικη εφημερίδα Joongang Ilbo, οι δύο τους είχαν γευματίσει σε μπουφέ μαζί με αρκετούς άλλους Κορεάτες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

    Αργότερα την Τετάρτη, ένας άνδρας 36 ετών, ο οποίος ήταν σε καραντίνα από την Τρίτη, βρέθηκε θετικός στον ιό, όπως ανέφεραν τα  KCDC.

    Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης δήλωσε την Τρίτη ότι ο Μαλαισιανός είχε συμμετάσχει σε επιχειρηματική συνάντηση με Κινέζους πολίτες στο Grand Hyatt Hotel και προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εντοπίσει και άλλα πιθανά κρούσματα. Οι αρχές δεν έχουν δώσει επιπλέον πληροφορίες για το συνέδριο, ούτε για τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν.

    Ο Gerald Kheng,  εκπρόσωπος του Grand Hyatt Hotel, επιβεβαίωσε ότι ο Μαλαισιανός είχε διαμείνει στο ξενοδοχείο για μια εβδομάδα στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά δεν αναφέρθηκε στα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο εκείνη.

    «Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης δεν έχει ενημερώσει  το ξενοδοχείο για το πώς, πότε και πού μολύνθηκε ο Μαλαισιανός. Το ξενοδοχείο είχε καθαριστεί σε βάθος και δεν γνώριζε άλλες περιπτώσεις μεταξύ των επισκεπτών ή του προσωπικού του», δήλωσε ο ίδιος.

    Η Σιγκαπούρη, μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, εκτός της Κίνας, κατά την έκρηξη του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003, έχει αναφέρει 24 κρούσματα κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μεταδόθηκαν εντός της χώρας.

    Προς το παρόν δεν έχουν προκύψει στοιχεία για διαδεδομένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα, εντούτοις, η χώρα, ανακοίνωσε νέα μέτρα προφύλαξης την Τρίτη, όπως η διακοπή των ομαδικών δραστηριοτήτων (πχ σχολικές συνελεύσεις κ.ά.).

    Αρκετές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης έκθεσης για ταξίδια. Ωστόσο, η διεθνής έκθεση Singapore Airshow πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι οι περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο έξω από την Κίνα προκαλούν ανησυχία και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη. Οι θάνατοι από την επιδημία πλησιάζουν ήδη τους 500.



    ΣΧΟΛΙΑ