• Business

    TotalEnergies: Εξαγοράζει το 17,5% της NextDecade

    • NewsRoom
    O CEO και Πρόεδρος της Total, Patrick Pouyanne

    O CEO και Πρόεδρος της Total, Patrick Pouyanne


    Μερίδιο 17,5% θα αγοράσει η TotalEnergies, στην αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου NextDecade, έναντι 219 εκατ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός όμιλος, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για την εξαγωγή LNG της εταιρείας από το Τέξας.

    Η μετοχή της NextDecade ενισχύθηκε άνω του 12%, στα 5,76 δολάρια στις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις.

    Η NextDecade ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνίες-πλαίσιο με την Global Infrastructure Partners (GIP) και την TotalEnergies για να διευκολύνει την τελική απόφαση για το έργο Rio Grande LNG, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

    Η ζήτηση για το αμερικανικό LNG αυξήθηκε αφού αρκετές χώρες μείωσαν τις αγορές ενέργειας από τη Ρωσία και επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

    “Η συμμετοχή μας σε αυτό το έργο θα προσθέσει 5,4 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό μας, ενισχύοντας την ικανότητά μας να διασφαλίζουμε την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο και να παρέχουμε στους πελάτες μας στην Ασία ένα εναλλακτικό καύσιμο από τον άνθρακα”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

    Σημειώνεται ότι ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, με μερίδιο αγοράς περίπου 12% και παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο περίπου 50 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως.

    Την ίδια στιγμή, η βρετανική ανταγωνίστρια Shell έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα του φυσικού αερίου και την υπεράσπιση της θέσης της ως κορυφαίου παγκόσμιου παίκτη LNG.

    Η πρώτη φάση του έργου Rio Grande LNG αναμένεται να καταλήξει σε οικονομική επενδυτική απόφαση τις επόμενες εβδομάδες, με προγραμματισμένη έναρξη για το 2027. Το έργο έχει ήδη λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ.

    Σε πλήρη κλίμακα, θα είναι σε θέση να παράγει 27 εκατομμύρια μετρικούς τόνους προϊόντος ετησίως για εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

    Αυτή η ποσότητα ενέργειας είναι αρκετή για να καλύψει τις ετήσιες απαιτήσεις θέρμανσης σχεδόν 20 εκατομμυρίων νοικοκυριών, που ισοδυναμεί με τον συνολικό αριθμό των νοικοκυριών στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια μαζί.

    Η μονάδα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Rio Grande στο νότιο Τέξας βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και αρκετά χρόνια, έχει υποστεί επανειλημμένες αναβολές μετά την αποχώρηση του κύριου χρηματοδότη -που ήταν η Societe Generale- από το έργο το 2022.

    Πηγή: gasworld.com

    Διαβάστε επίσης: 

    Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Συνεχίζουμε το επενδυτικό πρόγραμμα των €5,5 δισ. – Περαιτέρω ανάπτυξη το 2023

    Shell: Αυξάνει κατά 15% το μέρισμα της – Στροφή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

    Mytilineos – SmartEnergy: Υπογραφή μακροπρόθεσμου «πράσινου» PPA στην Αυστραλία

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ